Otvoreno
7

Džaferović: Inzko treba nametnuti izmjene Izbornog zakona ako stranke ne postignu dogovor

Piše: Er. M.
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je u razgovoru za Klix.ba kako bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko trebao nametnuti BiH izmjene i dopune Izbornog zakona ukoliko političke stranke ne postignu dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Džaferović je rekao da vlasti u Bosni i Hercegovini moraju izvršiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i da bi najbolji način bio ukoliko bi to uradila Parlamentarna skupština BiH.

"SDA je od početka veoma angažovana da se dođe do izmjena koje moraju uvažavati i evropske standarde i Ustav FBiH te odluke Ustavnog suda BiH. Mi smo spremni da na ovim principima damo svoju podršku izmjenama Izbornog zakona BiH", rekao je Džaferović.

On ističe da izmjene izbornog zakonodavstva moraju biti produkt širokog konsenzusa među svim parlamentarnim strankama, jer pitanje Izbornog zakona BiH nije samo pitanje jedne ili dviju političkih stranaka.

"Izmjene izbornog zakonodavstva nisu čak ni pitanje vlasti i opozicije, već svih parlamentarnih stranaka. Ako je moguće na ovim principima postići dogovor, mi smo za to. Ukoliko ne, onda tvrdim da je izlaz u nametanju rješenja uprkos tome što se OHR protivi tome", kazao je Džaferović.

On dodaje da je Ustavni sud BiH, kada je riječ o Domu naroda Parlamenta FBiH i izborima u Mostaru, stavio van snage odredbe Izbornog zakona BiH koji je prvobitno nametnuo Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

"Mislim da bi OHR po tom principu trebao intervenisati. To ne bi bila nikakva nova intervencija visokog predstavnika, već usklađivanje s Ustavom BiH onih rješenja koja je OHR ranije nametnuo, odnosno koje je Ustavni sud BiH djelimično ocijenio neustavnim", rekao je Džaferović.

Na pitanje vjeruje li da će političke stranke u BiH uspjeti postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, Džaferović je odgovorio da se sve političke stranke trebaju maksimalno zalagati za to, ali da izmjene Izbornog zakona BiH moraju počivati na principima odluka Evropskog suda za ljudska prava, odluka Ustavnog suda BiH i naravno Ustava FBiH.

"Ponavljam, ako do toga ne dođe, onda je izlaz u tome da OHR nametne rješenje. Mi u izborni proces koji počinje za dva mjeseca trebamo ući sa definisanim odredbama Izbornog zakona BiH koji je trenutno na snazi", kazao je Džaferović.

Zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pitali smo i o problemu koji se javio nakon odluke Ustavnog suda BiH, a kojom su ocijenjene neustavnim određene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Na prošloj sjednici Zastupničkog doma PSBiH na dnevnom redu bio je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH koji je SDA uputila po hitnoj proceduri. Tim bi se udovoljilo odluci Ustavnog suda BiH, ali i potrebama efikasnog rada pravosudnih institucija na državnom nivou u njihovoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Džaferović.

On ističe da je SDA predložila rješenje koje je nastalo u okviru radne grupe, a koja je radila uz znanje Ministarstva pravde BiH. Radnu grupu činili su domaći eksperti, kako oni koji se bave naukom tako i oni koji se bave praktičnom primjenom Zakona o krivičnom postupku BiH te međunarodni eksperti.

"Nažalost, u Zastupničkom domu PSBiH u ovom trenutku prijedlog SDA nije usvojen jer nedostaje podrška iz entiteta RS. On ide na usaglašavanje na Kolegij Zastupničkog doma PSBiH i mi ćemo se o tome izjašnjavati na narednoj sjednici", kazao je Džaferović.

Poznato mu je da je i u Ministarstvu pravde BiH također formirana radna grupa koja radi na izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, a koja priprema rješenje koje je znatno uže u odnosu na rješenje koje je predložila SDA.

"Vidio sam iz saopćenja za javnost da je međunarodna zajednica nezadovoljna rješenjima koja se definišu u okviru radne grupe Ministarstva pravde BiH. Tim rješenjima se ne postiže ono što se treba postići izmjenama, a to je da pravosuđe na nivou BiH ima odgovarajuće mehanizme za efikasnu i funkcionalnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", zaključio je Džaferović.