Godišnjica rođenja
608

Džaferović: I danas se kod najkritičnijih odluka pitamo kako bi Alija postupio

A. P.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović danas je na mezaru prvog predsjednika nezavisne Republike BiH Alije Izetbegovića na Kovačima poručio da je bio dobar čovjek, veliki državnik, mislilac, humanista i pisac.

"Na čelu BiH je bio u najtežem vremenu i uspješno je vodio BiH pred agresiju i periodu odbrane BiH. Svi mu na tome trebamo biti zahvalni. I kod najkritičnijih odluka uvijek nam je na pameti i pitamo se kako bi postupio da je među nama", poručio je Džaferović istakavši da su se okupili danas na Kovačima da odaju priznanje i iskažu zahvalnost za sve što je Alija Izetbegović uradio.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U delegaciji SDA koja je danas posjetila mezarje bio je i Bakir Izetbegović koji je kazao da bi njegovom ocu, da je poživio, danas bile 94 godine.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Bio je čvrst čovjek, dosljedan principima, blag i mekan u odnosima s ljudima, ali u principima čvrst", istakao je Izetbegović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Istakao je da je Alija imao dvije nemoralne ponude u životu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Nakon zatvora u Foči dobio je ponudu da potpiše molbu gdje bi se pokajao za neke stvari, ali on je to odbio. Mi smo bili razočarani kao familija, željeli smo ga izvući iz tih okolnosti i života s kriminalcima jer nikada ga nisu pustili ni za vikend, ležao je šest godina u Foči. Rekao je da ništa nije pogriješio i nije želio potpisati. Odležao je ostatak kazne. Drugu nemoralnu ponudu je odbio kada su mu nudili da podijeli BiH. Ubjeđivali su ga da će imati 'svoju trećinu, svoju vojsku, policiju, medije', ali nije na to pristao, nastavio je borbu za cjelovitu BiH", kazao je Izetbegović.