|

Džaferović: Država Srbija zvanično i sistemski vrijeđa žrtve Tuzlanske kapije

Džaferović: Država Srbija zvanično i sistemski vrijeđa žrtve Tuzlanske kapije
287
A. D.
6.11.2019. u 11:43
107
komentara
287

dijeljenja
Džaferović: Država Srbija zvanično i sistemski vrijeđa žrtve Tuzlanske kapije Foto: T. S./Klix.ba
Promocija knjige Ilije Brankovića «Tuzlanska kapija – režirana tragedija», u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, nova je uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
Srbija i njene institucije ujedno šalju jasnu poruku da zvanično stoje iza sistematskog negiranja počinjenih zločina i zaštite presuđenih ratnih zločinaca, naglasio je Džaferović.

"Podsjećam da Srbija već godinama pruža utočište generalu VRS Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji.
Zaštita presuđenog ratnog zločinca, negiranje njegovog nedjela i vrijeđanje porodica nedužnih mladih ljude koje je pobio, prije svega je anticivilizacijski čin, ali i čin kojim Srbija dodatno potkopava svoje odnose sa BiH", naveo je on.

Vrhunac cinizma je, kaže, da se promocija održava u trenutku posjete glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, koji je upravo na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iskazao nezadovoljstvo regionalnom saradnjom."Kao član Predsjedništva, insistirat ću da se u okviru Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH precizira politika Bosne i Hercegovine po pitanju regionalne saradnje i pronalaska načina da se zločinci pobjegli u susjedne zemlje privedu pred lice pravde", poručio je Džaferović.
Prijavi grešku


Komentari (107)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...