|

Džaferović: Dodikovo pismo Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva BiH

Džaferović: Dodikovo pismo Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva BiH
249
Klix.ba
27.11.2018. u 17:22
118
komentara
249

dijeljenja
Džaferović: Dodikovo pismo Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva BiH Foto: H. M./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ogradio se od pisma predsjedavajućeg Predsjedništva BH Milorada Dodika upućenog predsjedniku SAD-a povodom nejgove čestitke za Dan državnosti.
"Pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti odslikava zvaničnu politiku Bosne i Hercegovine. Pismo se može posmatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika.

U pismu je izneseno nekoliko proizvoljnih i netačnih ocjena, tvrdi se u saopćenju Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

"Navedeno je da 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine nije 'reguliran bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik', što je netačno. Dejtonskim mirovnim sporazumom je predviđen kontinuitet pravnih propisa Republike Bosne i Hercegovine, sve dok Parlamentarna skupština BiH po nekom pitanju ne odluči drugačije. Budući da to do danas u slučaju zakona o praznicima nije urađeno, moraju se primjenjivati zakoni koji su važili u Republici Bosni i Hercegovini. To znači da se 1. mart zakonski obilježava kao Dan nezavisnosti, a 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je svojom odlukom 2017. godine potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Stoga nepriznavanje ovih praznika predstavlja kršenje zakona", piše u saopćenju.

U pismu je navedeno i da Bosna i Hercegovina nije donijela "nikakvu odluku o učlanjenju u NATO". I to je, kaže Džaferović, netačno.

"Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: 'Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a'. Također, u junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP)", zaključuje Džaferović.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu povodom čestitke koju mu je Trump uputio za Dan državnosti BiH.
Prijavi grešku


Komentari (118)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...