Protesti na minusima
74

Dvojica radnika Zenicatransa se pokušala zapaliti u toku štrajka glađu

E. M.
Dramatična situacija spriječena je danas u toku štrajka glađu radnika JKP Zenicatrans kada su se dvojica radnika pokušala zapaliti.
Kako su kazale njihove kolege u auli Autobuske stanice Zenica, svjesni su da je to najnepopularniji način borbe za svoja prava, ali nemaju drugog načina da natjeraju ljude da razmisle o njihovom položaju.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Pokušali smo svim sindikalnim metodama da dođemo do boljih uslova rada i ispunjenja zahtjeva, ali ništa nije urodilo plodom. Danas štrajkujemo glađu, samo smo na vodi, a već sutra idemo na štrajk i bez vode. Ovdje su demobilisani borci i ratni vojni invalidi, kao i drugi radnici koji su spasili ovu državu, a moramo i ovu firmu", izjavio je Hazrudin Bilić, jedan od 20-ak radnika koji su se na minusima zatvorili u Autobusku stanicu gdje štrajkuju glađu.

Njihove kolege protestuju ispred sjedišta Gradske uprave Zenica, gdje su im se pridružili i građani.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Komentarišući najave direktora preduzeća Darmina Terzića da će dati ostavku ako radnici ne budu radili kada stigne gorivo, kazao je da mu je žao što je donio takvu odluku.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Mi smo radnici, a direktor je direktor. Mi imamo neuvezan radni staž, neisplaćene plaće i ništa od toga ne možemo i nećemo halaliti. Ne vidim svrhu osnivanja novog preduzeća, kako kaže načelnik. Gradonačelniče, radite sa Zenicatransom šta hoćete, ali uplatite nam ono što nam dugujete", dodao je Bilić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan uputio se na sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem gdje će razgovarati o aktuelnoj problematici.

Štrajk glađu se nastavlja do daljnjeg.