Borba za preduzeće
66

Radnici Zenicatransa počeli štrajk glađu: Ostajemo dok nas Hitna pomoć ne odveze

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Grupa od 20-ak radnika JKP Zenicatrans - prevoz putnika danas je u holu Autobuske stanice počela štrajk glađu koji planiraju nastaviti sve dok se ne ispuni njihov zahtjev spašavanja preduzeća.

Odluka da se štrajkom glađu nastave boriti za bolje uvjete rada i stabilno poslovanje uslijedila je nakon sedam dana blokade autobuske stanice koja nije dala nikakve rezultate.

Predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan je kazao kako je štrajku dobrovoljno pristupilo 20-ak radnika među kojima su i demobilisani borci, ratni vojni invalidi, osobe na inzulinu i drugi.

"Ljudi su spremni svoj život dati, a štrajk može prekinuti samo Hitna pomoć koja će nas odvesti sa stanice. Za sada ćemo samo piti vodu, a ako niko ništa ne poduzme, odustajemo i od toga" kazao je Sarvan.

Porezna uprava FBiH jučer je odblokirala račun Zenicatransa i to nakon što je dogovoreno prebijanje duga Rudnika mrkog uglja Zenica prema Zenicatransu preko Porezne uprave FBiH, ali radnici nisu sjeli u autobuse.

Odlučili su krenuti u štrajk glađu, a drugi dio radnika još uvijek autobusku stanicu drži u blokadi. Angažman policije u deblokadi autobuske stanice tražio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, ali policija je tokom jučerašnjih razgovora sa Sindikatom zatražila samo da se uklone autobusi koji ometaju sigurnost saobraćaja, ali ne i deblokadu stanice.

Gradsko vijeće Zenice na sjednici koja je održana u septembru, donijelo je zaključak da im se zadnja četiri mjeseca prošle godine iz suficita rebalansiranog budžeta Grada doznačuje po 150.000 KM te i jednokratno 400.000 KM, ali rebalans budžeta za 2019. godinu nije izradila Gradska uprava.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmanima koje su na Prijedlog budžeta za 2020. godinu bili uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 miliona KM bio amandman za pomoć toj gradskoj firmi, povukao je iz rasprave taj dokument.

Kasumović je u petak napustio i hitnu tematsku sjednicu GV na kojoj se raspravljalo o Zenicatransu, jer vijećnici nisu u dnevni red te sjednice željeli uvrstiti i raspravu o budžetu Grada za 2020. godine.

Radnicima će se oko 10 sati pridružiti i građani Zenice koji će se solidarisati s njima i pružiti im podršku u ostvarenju zahtjeva za bolje i stabilnije poslovanje.