BiH
34

Dvojica Belgijanaca planirali ukrasti dijelove aviona s aerodroma Željava kod Bihaća

Klix.ba
Dvojicu Belgijanaca starih 28 i 31 godinu u ponedjeljak su u pokušaju krađe na lokaciji bivšeg vojnog aerodroma u Željavi kod Bihaća osujetili policajci iz Korenice, a na meti lopova bili su dijelovi već devastiranog aviona ostavljenog na ulazu u vojnu bazu bivše JNA, u sklopu tadašnjega aerodroma Bihać.

Kako je za Hinu u utorak potvrdila glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević, ostaci navedenoga kompleksa dostupni su raznim osobama, a pripadnici policijske stanice Korenica povremeno obavljaju patrole na toj lokaciji, prenosi Jutarnji.hr.

Avion s kojeg su Belgijci skidali metalne dijelove i preostale sklopove iz unutrašnjosti potječe još iz II. Svjetskog rata. Radi se o Douglasu C-47 "Dakota", koji je služio i kao trofejni avion.

Nakon posljednjeg rata, Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske je taj devastirani kompleks proglasio neperspektivnim, pa je on godinama, unatoč opasnostima od mina i otrovnim tvarima u okolišu, bio meta skupljača sekundarne sirovine ili kolekcionara ratnih suvenira, kao što je vjerovatno slučaj s ovim uhapšenim lopovima.

Protiv Belgijaca uhvaćenih u pokušaju krađe bit će podnesena kaznena prijava državnom tužilaštvu Hrvatske.