Od septembra 2018.
46

Dvojezični frankofoni razred u sarajevskoj Gimnaziji Obala pohađalo 100 učenika

B. R.
Gimnazija Obala (Foto: F. K./Klix.ba)
Gimnazija Obala (Foto: F. K./Klix.ba)
Dvojezični frankofoni razred u sarajevskoj Gimnaziji Obala je od septembra 2018. pohađalo više od 100 učenika, saopćili su iz Ambasade Francuske.

Ovaj razred je ocijenjen kao uspješnim, a sutra, 10. novembra, će ga posjetiti francuska ambasadorica Cristine Toudic i kantonalna ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović. Susret će se i sa direktorom ove škole Benjaminom Hedžićem.

U ovoj ambasadi su napomenuli da je ovaj razred pohađalo 100 učenika za koje je navedeno da su pratili intenzivne časove francuskog jezika te časove hemije i matematike na francuskom jeziku. Istaknuto je da su direktor Gimnazije Obala, Ambasada Francuske i pedagoški tim uključeni na razvoju dvojezične nastave.

Ovaj razred je dobio i oznaku kvaliteta LabelFrancEducation, što je oznaka ustanovljena 2021. te ga Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove Francuske daje za izvrsna frankofona dvojezična odjeljenja širom svijeta.

Ambasadorica Toudic i ministrica Hota-Muminović će sutra, 10. novembra, posjetiti i otvoriti učionicu nazvanu po francuskom pjesniku Jacquesu Prevertu. Ovo ime su izabrali učenici, saopćili su iz Ambasade Francuske.