Sarajevo
1

Dvodnevni seminar za sudije i tužitelje

FENA
U organizaciji Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini u četvrtak je u Sarajevu počeo dvodnevni seminar za sudije i tužitelje Odjela za ratne zločine Suda BiH. Obraćajući se sudionicima skupa, francuski ambasador u BiH Roland Gilles istaknuo je spremnost njegove zemlje da doprinese izgradnji neovisnog, efikasnog i snažnog pravosuđa u BiH te osigura prisustvo francuske ekspertize i time na najneposredniji način doprinese obogaćivanju sudske prakse u BiH.

Istovremeno, ocijenio je da je pitanje procesuiranja ratnih zločina od izuzetne važnosti za budućnost BiH te da je neophodno osigurati konkretno i efikasno provođenje nadležnosti u toj oblasti, uključujući i maksimalnu osposobljenost svih koji su uključeni u tretiranje ratnih zločina.

Ambasador Gilles kazao je da je radi okretanja ka budućnosti, neophodno okrenuti stranicu prošlosti i riješiti stvari koje predstavljaju teret na tom putu.

Podsjetio je da je izgradnja pravosudnog sistema u BiH jedno od ključnih pitanja u Izvještaju Evropske unije o napretku u BiH.

Sudionike seminara pozdravila je Sarah Lichtermann, međunarodna pravna djelatnica uposlena u Sudu BiH, navodeći da će u fokusu skupa biti pitanja iz domena pravne teorije i prakse, proces odlučivanja i uloga sudije, te analiza obrazloženja presuda koje je izrekao Haški tribunal (ICTY).

Naglasila je da Sud BiH može biti model za druge sudove koji imaju odjele za ratne zločine.

Kako je najavljeno, seminar će voditi Céline Bardet koja, kao međunarodna pravnica, ima veliko iskustvo iz oblasti ratnih zločina posebno u regiji.

Tema seminara vezana je za ograničenja Ženevske konvencije u vezi s prirodom konflikta, tačnije, logika između prirode konflikta i pravnih osnova.

Konkretno, bit će razmatrane tri mogućnosti - međunarodni konflikt, nemeđunarodni konflikt i nedefinirani konflikt. Bit će izložene i pravne osnove koje odgovaraju svakoj od ovih mogućnosti kao i dokazivanje, kao dodatne opcije koje se nude sudijama i tužiteljima.

U tom kontekstu, sudionici seminara bit će u prilici komparirati vlastita iskustva s praksom ICTY-a.