BiH
0

Dvije organizacije iz BiH dobile nagrade Erste fondacije za društvenu integraciju 2013

FENA
Udruženje "Nova generacija" iz Banje Luke osvojilo je nagradu na četvrtoj ceremoniji dodjele Nagrade Erste Fondacije za društvenu integraciju, za projekt Dnevni centar za djecu ulice, a organizacija "Cirkus kamp Srebrenica" dobila je specijalnu nagradu žirija.

Među više od 130 finalista našli su se i Centar za dramski odgoj, Fondacija Mozaik i Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

Pobjednici konkursa za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2013 proglašeni su na svečanoj ceremoniji 27. juna u Beču.

Ukupno je nagrađeno 35 organizacija koje su posvećene realizaciji projekata u oblasti integracije marginaliziranih društvenih grupa u 13 država srednje, istočne i jugoistočne Evrope (Austriji, BiH, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Kosovu).

Ukupan fond nagrada je 616.000 eura i bit će raspoređen među svim dobitnicima.

Prva nagrada od 40.000 eura, dodijeljena je organizaciji "Mali ljudi" iz Rumunije za projekt "Ne bojim se!".

Udruženje "Nova generacija" osvojilo je 16.000 eura, kao i podršku konsultanta u odnosima s javnošću tokom dvije godine. Udruženje će postati i članica Akademije nevladinih organizacija Erste Fondacije.

U naredne dvije godine, nagrađena organizacija sudjelovat će u nizu edukativnih programa, obuka i radionica da bi ojačala svoje kapacitete. U tim aktivnostima sudjelovat će zajedno sa 136 organizacija iz zemalja CIE, ovogodišnjih finalista konkursa.

Predsjedavajuća Upravnog odbora Erste Fondacije Doraja Eberle čestitala je nevladinim organizacijama i ljudima koji sa njima rade i istaknula nastojanja da javnosti prezentiraju njihove rezultate i ulogu.

"Nagradu za društvenu integraciju dodjeljujemo četvrti put sa željom da javno odamo priznanje hrabrim organizacijama koje se bore za društvenu integraciju marginaliziranih grupa ljudi u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Evrope", kazala je.

Nagrađeno je 35 organizacija (30 dobitnika Nagrade, 4 dobitnika specijalne nagrade žirija i jedan dobitnik nagrade organizacija sudionica).

Odluku o pobjednicima donio je međunarodni žiri, među 136 organizacija koje su ušle u finale konkursa i oko 2.000 prijavljenih projekata.

Dnevni centar za djecu ulice radi od aprila 2011. godine i sadržajima je prilagođeno djeci do 18 godina, koja su na teritoriji grada u prošnji, skitnji, na radu, kao i djeci koja su u riziku da žive i/ili rade na ulici.

Radna eksploatacija u okviru trgovine ljudima ima globalni socijalni utjecaj, jer se reflektuje kako na zdravlje pojedinca, grupa i cjelokupnog stanovništva, tako i bezbjednosti država u cjelini.

Sa djecom koja su u riziku da postanu žrtve radne eksploatacije, edukativnim i suportivnim pristupom, u Centru rade na prevenciji da postanu djeca ulice i eventualne žrtve radne eksploatacije.

U Dnevnom centru pruža se podrška i djeci koja već jesu žrtve radne eksploatacije (žive, prose i vrijeme većinom provode na ulici). Oni su tamo sigurni i zaštićeni, imaju minimum lične higijene i jedan obrok dnevno, a edukativnim i kreativnim radom podstiču se da nastave i završe školovanje.

Cirkus kamp Srebrenica održava se, od 2009. godine, svakog ljeta u Srebrenici. Okupi 400 djece od 5 do 18 godina, koja tokom jedne sedmice pohađaju kreativne radionice. Djeca dolaze iz svih krajeva BiH i regiona.