Šantićeva ulica
16

Dva stana u vlasništvu Grada Mostara uzurpirale nepoznate osobe

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Dva stana u Šantićevoj ulici u Mostaru, na brojevima 36 i 38, nasilno su uzurpirana, a Grad Mostar, koji je vlasnik stanova u "roh bau" fazi, slučaj je prijavio policiji i Tužilaštvu HNK.

Prošle sedmice je nadležnima u Gradu Mostaru prijavljeno da su dva zapečaćena stana u njihovom vlasništvu otuđena, odnosno da su dvije odobe izvršile nasilni ulazak u stanove. Stanovi su obnovljeni još 2009. godine, a sve ove godine čekali su nedovršeni.

Nakon prijave je izvršen inspekcijski nadzor te je zapisnički utvrđeno da se u jedan stan ne može ući, a da je drugi useljen.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostra, za Klix.ba kaže da je slučaj prijavljen policiji, a potom i nadležnom Tužilaštvu HNK.

"Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da zaštimo svoju imovinu. Već smo kontaktirani iz Tužilaštva HNK da dostavimo dodatne informacije koje će pomoći u daljnjem postupku", kazala je Komadina.

Mediji, ali i mostarska čaršija, spekuliraju da su "uzurpatori" dobili signale od pojednih političkih aktera. Ipak, bez Gradskog vijeća nije moguće donijeti odluke o dodijeli gradske imovine, a njega nema od 2012. godine.

Šantićeva ulica bila je u ratu dio najžešćih borbi Armije RBiH i HVO-a te je potpuno uništena. Kasnije je brojnim projektima, pretežno međunarodnih organizacija, obnavljan stambeni fond, ali desetine porodica još uvijek čekaju da im stanovi budu vraćeni.