Borba za vlast
151

Dva scenarija za Mostar, a ime gradonačelnika je možda davno zacrtano

S. Hambo
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Za dva dana novoizabrani mostarski vijećnici ponovo će zasjedati i pokušati izabrati gradonačelnika u drugom krugu. U međuvremenu, na terenu, u pozadini javnih političkih istupa traju pritisci, a izgledno je i ucjene.

U direktnoj konfrontaciji su dva bloka, dok treći čeka da Neretvom proteče još malo vode kako bi pečatom potvrdili ono što sve tri stane potajno znaju i očekuju.

Bh. blok ne može imati svoju gradonačelnicu koju su kandidirali, jer je Irma Baralija u prvom krugu glasanja otpala. Zbog toga su kivni na Koaliciju za Mostar koju predvodi SDA, jer je njihova politička ponuda glasila da Baralija bude gradonačelnica.

Drugi tabor, Koalicija za Mostar naizgled je najviše nervozan, jer su svjesni da bez glasova Bh. bloka njihov Zlatko Guzin ne može postati gradonačelnik. Računica je jasna, ako nijedan od dva kandidata u drugom krugu ne dobije dvotrećinsku podršku, u trećem krugu je dovoljna prosta većina. Upravo to ide u prilog HDZ-u, koji će u najdužem i vjerovatno najizglednijem scenariju dobiti gradonačelnika - Marija Kordića.

Za i protiv

A dva politička bloka, koji za sebe kažu da su patriotski, nacionalni, državotvorni, jedan drugog optužuju za izdaju.

Argument koalicije koju vodi SDA je da nije bilo smisla podržati Baraliju, jer je Koalicija za Mostar osvojila više glasova te stoga zaslužuju kandidaturu za vodeću poziciju. Sada traže glasove Bh. bloka u drugom krugu, ali je izgledno da će pet kandidata iz Naše stranke i SDP-a vjerovatno glasati suzdržano.

Poruka iz Koalicije za Mostar je da je to izdaja države, a iz Bh. bloka se čuje razočarenje uz vjerovanje da je dogovor za Mostar davno pao između SDA i HDZ-a.

Bh. blok može podržati Zlatka Guzina i postati dio vladajuće koalicije, čime bi ušli u kolo koje su do sada oštro kritikovali. Sada biraju između toga i scenarija da sve ostane po starom.

S druge strane bojazan iz Bh. bloka se može opravdati nepovjerenjem u postupke SDA i stječe se dojam da kako god glasali u srijedu, pogriješit će.

HDZ bez vlasti?

Najmanje se pak ovih dana govori o scenariju šta bi uslijedilo ako HDZ u Mostaru ispadne iz vladajuće kombinatorike s obzirom na to da su osvojili najviše mandata. Kakve bi to političke konsekvence izazvalo i kakva bi se Pandorina kutija otvorila.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović početkom godine za Klix.ba je kazao da vjeruje u vlast u Mostaru i sa Bh. blokom i HDZ-om, što je tek njegova teoretska zamisao. Ipak, i da Bh. blok podrži kandidata Koalicije za Mostar teško je očekivati da bi SDA mogla izignorisati HDZ s obzirom na preklapanja na drugim nivoima. U toj činjenici leži i najveći crv sumnje koji Bh. blok ima prema pozivima iz Koalicije za Mostar.

Mnogo je očekivanja, a rješenje je možda davno zacrtano, samo se realizira na trenutni dramatični način.