BiH
0

Dva policajca teško, a 12 lakše povrijeđeno u protestima u Banjoj Luci

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U današnjim protestima u Banjoj Luci dva policajaca teško su povrijeđena, a dvanaestorica lakše, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka. Policija je privela 27 učesnika skupa, među kojima 21 maloljetnika.

Za 25 utvrđena je prekršajna odgovornost, dok će protiv dvije osobe biti dostavljeni izvještaji Okružnom tužilaštvu Banja Luka za počinjena četiri krivična djela, kaže se u saopćenju.

U protestima su razbijeni izlozi na četiri radnje i oštećeno sedam vozila, među kojima dva službena policijaska vozila, a učesnici protesta su na policiju bacali kamenje i razne predmete.

U saopćenju se naglašava da, pošto skup nije bio najavljen, preduzimaju se radnje radi utvrđivanja organizatora protiv kojeg će biti podnesene prijave u skladu sa zakonskim odredbama.

Prema podacima CJB Banja Luka, na Trgu Krajine oko podneva se okupilo 500 do 700 učesnika, koje je na putu prema predstavništvu Ambasade SAD i zgradi Narodne skupštine RS-a spriječila policija.

Nakon što su protestirali ispred Narodnog pozorišta RS-a, Banskog dvora i stare zgrade Vlade RS-a učesnici skupa su se razišli.