Hospitalizirane 22 osobe
14

Dva muškarca u Tuzli preminula od posljedica sezonske gripe

A. K.
UKC Tuzla (Foto: D. Z./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: D. Z./Klix.ba)
Od posljedica virusa sezonske gripe u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli preminula su dva muškarca, potvrđeno je za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, muškarcima dobi od 49 i 51 godinu uz osnovnu bolest potvrđeno je prisustvo virusa influence tip A, a u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli preminuli su u nedjelju, 2. februara ove godine.

Kako saznajemo, jedan preminuli muškarac je iz Tuzle, a drugi iz Srebrenika.

Epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Jasmina Brkić-Džambić za Klix.ba je kazala da su u periodu od 30. septembra prošle do 2. februara ove godine u ovom kantonu registrovana ukupno 15.454 slučaja akutnih respiratornih infekcija (ARI) te 2.790 slučajeva bolesti sličnih gripi.

"Od početka sezone do danas je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli hospitaliziran 41 bolesnik. Trenutno se u Klinici za infektivne bolesti nalaze 22 bolesnika pod dijagnozom sindroma influence", istaknula je Brkić-Džambić.

Od početka sezone gripe do danas kod 29 pacijenata laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa influence tip A. Dvije osobe dosad su preminule.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regiji i mogućnosti širenja virusa gripe, Univerzitetski klinički centar u Tuzli do daljnjeg je obustavio posjete bolesnicima koji su hospitalizirani u nekoj od klinika ove zdravstvene ustanove.