Damir Hadžić
0

"Dva HDZ-a trebaju da budu konstruktivna opozicija"

SRNA
Damir Hadžić
Damir Hadžić
Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić izjavio je nakon sastanka u zgradi OHR-a u Sarajevu o procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH da očekuje da će HDZ BiH i HDZ 1990 biti konstruktivna opozicija u novoj federalnoj vlasti.

Prema njegovim riječima, dva HDZ-a su tražila sve hrvatske pozicije i nisu ostavljali alternativu za bilo šta drugo, te im je bio neprihvatljiv kompromisni prijedlog međunarodne zajednice prema kojem bi jedno hrvatsko mjesto u federalnoj Vladi i jedno u Vijeću ministara BiH pripalo SDP-u BiH.

On je  naveo da nema potrebe za odgađanjem konstitutivne  sjedice Doma naroda Parlamenta FBiH. 

"Krajnji rok je istekao i nismo uspjeli postići dogovor i u četvrtak  odgovorno ulazimo u konstituisanje vlasti",   rekao je Hadžić novinarima. 

Iz  OHR-a je saopšteno da su razgovori između HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni sinoć bez sporazuma o formiranju vlasti u Federaciji BiH, a da finalni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta. 

Sastanak u zgradi OHR-a u Sarajevu, koji je počeo nešto poslije 16.00 sati, prvi je napustio lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, a potom oko 18.00 sati ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) u BiH.

Jučerašnji sastanak uslijedio je nakon neuspjelog sastanka prvog zamjenika visokog predstavnika Rodericka Moorea koji je posredovao u pregovorima o stvaranju parlamentarne većine u FBiH.