Majorizacija
30

Dva HDZ-a osporavaju konstitutivnost Srba u HNK, očitovala se i Američka ambasada

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dnevni red iduće sjednice u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ponovo je produbio podjele po etničkoj osnovi, a koplja se lome između bošnjačkih i srpskih zastupnika sa jedne strane i hrvatskih sa druge. Razlog: uvrštavanje amandmana o konstitutivnosti srpskog naroda u tom kantonu.

Bošnjački i srpski predstavnici i dalje insistiraju da se na dnevni red iduće sjednice uvrste amandmani o konstitutivnosti srpskog naroda u HNK-u. S druge strane, hrvatski predstavnici to odbijaju navodeći da je konstitutivnost Srba samo paravan za niz pitanja koja neki žele u pozadini riješiti.

Glede navedenog pitanja očitovali su se i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na zvaničnom Twitter profilu, navodeći da bi svi građani trebali biti jednaki, da podržavaju insistiranja srpskih zastupnika u HNK da ostvare svoje pravo, koje im je garantovano.

SDP-ov zastupnik u Skupštini HNK Aner Žuljević izjavio je za Klix.ba da dva HDZ-a ne žele da podrže amandmane o konstitutivnosti njegovih sugrađana srpske nacionalnosti iz samo sebi poznatih razloga.

"Riječ je o civiliziacijskim normama i poštivanju elementarnih ljudskih prava, za koje smatramo da ne smiju apsolutno biti predmet nikakvih političkih trgovina i potkusurivanja. Međutim, očigledno je da je večera Dragana Čovića i Milorada Dodika, koja je uslijedila nakon posljednje sjednice Skupštine HNK, upravo pokazala kako su Srbi u Hercegovini HDZ-u i SNSD-u bitni isključivo za njihove međusobne trgovine", smatra Žuljević.

Prema njegovim riječima će vanredna sjednica, koja treba da se održi u utorak, biti kontinuitet njihove zajedničke borbe da upravo iz multietničke Hercegovine pošalju poruku da neće nikada odustati da svi, ali baš svi, imaju ista prava bez obzira na to kako se ko zove i kojem narodu pripada.

"Nema tog političkog subjekta koji će nas zaustaviti u borbi da istrajemo u konačnom demokratskom obračunu sa politikama koji bi da se prava bilo kojeg naroda definišu na bazi bilo kakvih brojeva. To su pogrešne politike dokazano kroz historiju, pa tako ne mogu biti ni politike budućnosti", rekao je Žuljević za Klix.ba.

Dodao je da dva HDZ-a imaju historijsku priliku da tamo gdje su njihovi glasovi presudni dokažu kako je njihova politika borbe protiv majorizacije iskrena, glasajući za odluke koje znače ravnopravnost svih.

"Inače moraju biti svjesni kako će se u suprotnom suočiti sa raskrinkavanjem vlastite lažne politike kao pokrićem za pljačku vlastitog naroda", zaključio je Žuljević.