U proceduri do 31. augusta
0

Dva HDZ-a definisali prijedlog provođenja odluke "Sejdić-Finci"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zajednička komisija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. definisala je danas na sastanku prijedlog rješenja za provođenje presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" koji bi do 31. augusta trebalo da bude upućen u parlamentarnu proceduru.

"Komisija će predstaviti usaglašena rješenja početkom naredne sedmice predsjedništvima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, kada će oni biti pretočeni u ustavne amandmane, nakon čega će njihov sadržaj biti predstavljen javnosti", rekao je portparol HDZ-a 1990. Veso Vegar novinarima nakon sastanka.

Iz HDZ-a 1990. danas su poručili da kao domaćini narednog sastanka "šestorke", početkom septembra, žele da se odnose odgovorno prema briselskoj "Mapi puta".

Prijedlog promjena Ustava BiH, koji su najavili HDZ BiH i HDZ 1990. i prema kojem bi se članovi Predsjedništva BiH birali u Parlamentarnoj skupštini BiH, neće podržati SDS, niti ostale partije iz Republike Srpske, rekla je ranije Srni poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

Zvaničnik HDZ-a BiH Josip Merdžo potvrdio je juče Srni da će dva HDZ-a uputiti sljedeće sedmice u parlamentarnu proceduru prijedlog amandmana na Ustav BiH u vezi sa slučajem "Sejdić i Finci".

On je rekao da dokument još nije završen, ali da su rješenja na tragu onih koja su ranije dogovorili dva HDZ-a i SDP.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić najavio je da će početkom septembra organizovati sastanak stranačkih lidera na kojem će se razgovarati o rješenju za provođenje odluke u slučaju "Sejdić i Finci".