Kako dalje nakon izbora
44

Duvnjak: Schmidtov mehanizam je dobar kada neki kanton ne želi poslati delegate u Dom naroda

S. Š. U.
Delegat u Domu naroda FBiH Jasmin Duvnjak (Foto: I. L./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda FBiH Jasmin Duvnjak (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednika Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak komentirao je današnji izbor Alena Taletovića kao devetog sudije Ustavnog suda FBiH i druge aktuelne zakonodavne nepoznanice.

Dom naroda FBiH danas je tokom nastavka 13. vanredne sjednice izabrao nedostajućeg devetog sudiju Ustavnog suda FBiH. Na sjednici je bilo prisutno 40 delegata, od čega su 33 glasala u korist izbora i imenovanja Taletovića.

"Pune tri godine taj akt VSTV-a je stajao u ladici Predsjednika FBiH. I tek nakon što je Schmidt donio amandmane na Ustav FBiH i tek nakon što se Čavara našao na crnoj listi, on se udostojio da pošalje listu kandidata za sudije Ustavnog suda ona prva tri kandidata. S obzirom da Ustavni sud FBiH broji devet sudija, nama je nedostajao deveti sudija. Po ovim nametnutim amandmanima prema kojima ako predsjednik uz saglasnost potpredsjednika ne dostavi sve nedostajuće kandidate u Dom naroda, onda Dom naroda dobiva ovlast, pravo i obavezu da te nedostajuće sudije izabere. Danas smo to svoje ovlaštenje realizovali na način da smo izabrali devetog sudiju", objasnio je Duvnjak.

Istakao je da je blokada imenovanja sudija onemogućena i u budućnosti.

"Svjedoci ste da smo mi tražili, kolege i ja, od OHR-a i VSTV-a da nam pomognu i da nam daju tumačenje kojom metodom i tehnikom ćemo glasati, po abecednom redu ili nekom drugom. Tražili smo mišljenje nadležnih radnih tijela. Na žalost, svjedoci ste da smo na prošloj sjednici preglasani i naš zaključak nije dobio potrebnu većinu. U međuvremenu, uvaženi Dubravko Čampara je povukao kandidaturu, mi više nismo imali kandidata iz reda Ostalih, odmah se prešlo na glasanje po kandidatima iz reda bošnjačkog naroda što je lično za mene bilo dovoljno da dam glas za kandidata koji se nalazi u Grupi I odlično ocijenjenih", naglasio je.

Kazao je kako smatra veoma bitnim činjenicu da je Dom naroda FBiH pred kraj mandata okončao svoju obavezu odabira sudije istakavši kako su nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH konstruktivne.

"U Schmidtovim rješenjima ima jedan konstruktivan mehanizam koji kaže da ukoliko u roku od 30 dana nakon što se konstituišu kantonalne skupštine, ne pošalju kandidate za Dom naroda iz tih kantona, po uputstvu koje će pripremiti CIK u saradnji s OHR-om, ti nedostajući delegati će se popuniti iz drugih kantonanih skupština čime imate jednu prijeteću sankciju. Ako vi iz jednog kantona ne želite poslati svoje delegate u federalni Dom naroda, bujrum, nemojte to uraditi. Ti delegati će doći iz drugih kantona i bit će konstituiran Dom naroda koji donosi bitne odluke", komentirao je Duvnjak.