BiH
411

Dušanka Majkić o odluci CIK-a: Nismo očekivali ovu sramnu odluku

Piše: Er. M.
Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela odluku da neće dostaviti birački spisak Komisiji za sprovođenje referenduma u RS-u zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić ocijenila je za Klix.ba kako je ovo sramna odluka članova CIK-a "koja samo pokazuje kakva je BiH država".

Majkić je kazala kako je riječ o sramotnom činu Centralne izborne komisije BiH te da se i po tome vidi koliko su Srbi neravnopravni u državi.

"Republika Srpska mora da razmotri sve mogućnosti koje stoje pred njom i na koji način se izboriti sa institucijama BiH koje rade protiv RS-a", rekla je Majkić.

Smatra da odluka CIK-a BiH nema nikakvog opravdanja te da će zadnje korake razmotriti institucije manjeg bh. entiteta. Ističe kako političari iz RS-a nisu očekivali ovakvu odluku CIK-a BiH s obzirom na to da znaju kako je CIK BiH formiran na bazi dva Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jedan član iz reda Ostalih.

"Ne postoji nijedan razlog da ne dobijemo biračke spiskove. Pravo na CIK raspolaže RS isto kao i Federacija BiH. Ovo je sraman gest CIK-a", kazala je Majkić.

Podsjetila je i da su neki članovi CIK-a BiH direktno se politički upuštali u ocjenjivanje referenduma o Danu RS-a što nikako ne bi smjeli raditi.

"Njihov posao je da rade unutar CIK-a, a ne da daju političke stavove. To je sramotno i samo pokazuje kakva je BiH i kakva je to država", zaključila je Majkić.

Podsjećamo, CIK je na današnjoj sjednici odbacio kao neosnovan zahtjev vlasti iz RS-a da im se dostave centralni birački spiskovi građana manjeg bh. entiteta i Distrikta Brčko BiH koji su im potrebni za održavanje referenduma o Danu RS-a 25. septembra ove godine.