BiH
1

Dušanka Majkić: Neću se odreći svoje plaće

Klix.ba
Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas će se, nakon mjesec dana pauze, ponovo sastati i sjesti u svoje klupe.

Zastupnica SNSD-a u Državnom parlamentu Dušanka Majkić tim je povodom dala intervju za banjalučku Alternativnu TV, u kojem je rekla kako su događaji od 6. juna, kada je bila blokirana zgrada Parlamenta BiH, pokazatelj kako građanima u BiH, ali i stranim predstavnicima, niko ne može garantovati sigurnost.

"Odlazak tamo će ovisiti o vlastitoj procjeni, kao i to koliko tamo ostati kako ne biste došli u situaciju da ponovo budete zatočeni", kazala je Majkić. Ona je također istakla kako na današnjoj sjednici Predstavničkog doma neće biti govora ni o jednom prijedlogu zakona o JMB, budući da su oba povučena.

"Vijeće ministara će na svojoj narednoj sjednici 18. jula donijeti novi prijedlog, mada je teško pretpostaviti šta to oni novo mogu predložiti u skladu sa Ustavom, a da već nije viđeno. Zastupnici iz RS-a će podržati sve što je u skladu sa Ustavom, a vidjeli smo da nije ključan matični broj, već teritorijalne jedinice. U Sarajevu će morati prihvatiti da su Pale i Sarajevo nekada bili zajedno, ali da više nisu i nikad neće biti", rekla je ona.

Dodala je i kako je moguća prekompozicija vlasti na državnom nivou, u kojoj bi "SDP ispao iz igre", ocijenivši kako dogovori SDP-a sa drugim strankama nisu dali nikakve rezultate, za što je "najviše odgovoran upravo SDP".

Na pitanje hoće li se možda odreći svoje zastupničke plaće, Majkić je odlučno kazala da neće.

"Neko je odredio koliku ću plaću ja primati i ne namjeravam je se odreći. Kada se govori o uštedama one su moguće na svim nivoima, te ne vidim zašto bi samo parlamentarcima bila smanjena primanja", kazala je između ostalog Dušanka Majkić.