Mnogi su bili iziritirani, ali...
0

Durmo: Reklame moraju pratiti prenos utakmica na BHT-u

Piše: N. Jamaković
Zgrada BHRT-a u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Zgrada BHRT-a u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Mnogi gledatelji BHT-a bili su iziritirani u utorak navečer zbog emitovanja reklama (koje su išle na 25 posto ekrana) u prenosu utakmice Francuska - BiH.

Obrazloženje je ponudio pomoćnik direktora BHRT-a za finansije Nermin Durmo ističući kako su prava za prenos ovakvih utakmica izuzetno skupa, te da BHT ničim nije prekršila pravila Regulatorne agencije za komunikacije.

"Vjerujte, mi bismo bili najsretniji da nismo na taj način morali pokrivati barem dio naših troškova prenosa te utakmice. Međutim, ova utakmica je izazvala najveći interes firmi ikad, svi su vidjeli priliku da se promovišu. Mi smo to iskoristili, jer novac od RTV takse, čija cijena za razliku od svega ostalog u ovoj državi nije rasla 12 godina, nije dovoljan da bismo prenosili ovako velike i značajne događaje. A, treba znati da nas i zakon obavezuje da učinimo sve što je u našoj moći da prenosimo utakmice naših reprezentativnih selekcija", kaže Durmo za Sarajevo-x.com.

Dodaje kako je u utorak navečer prvi put korištena savremena tehnologija zahvaljujući kojoj je omogućena vrlo kvalitetna insertacija, odnosno oglašavanje na dijelu ekrana za vrijeme utakmice.

"To je ovog puta išlo na 25 posto ekrana, a mi ćemo ubuduće, evo već za utakmice baraža, gledati da sa našim klijentima pokušamo dogovoriti drugačije forme oglašavanja, kako bismo izbjegli ovakvu situaciju. Međutim, naravno, sad ne možemo obećati da ćemo u tome i uspjeti, jer, ponavljam, jako nam je važno da pokrijemo izuzetno velike troškove. Navest ću vam primjer, prava prenosa utakmice iz Portugala koju smo igrali u baražu za SP 2010 platili smo 70.000 eura. Napominjem da takvu situaciju imamo samo kad je riječ o gostujućim utakmicama, dok za domaće nemamo takva izdvajanja, pa samim tim ni potrebu da na sve načine pokušamo namaći toliki novac", kaže naš sagovornik.

Od glasnogovornice Regulatorne agencije za komunikacije Amele Odobašić saznali smo da su oni imali dvije primjedbe gledatelja u vezi s ovakvim oglašavanjem za vrijeme utakmice Francuska - BiH. Ona je istakla da je to dovoljno za pokretanje analize ovog događaja, te da, samim tim, zasad nema informacija o tome je li ovim prekršen kodeks o oglašavanju.