Korektno rješenje
22

Duraković: Zakon o službenim jezicima uslov za postizborne koalicije

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković zatražio je od probosanskih stranaka da postignu konsenzus o tome da Zakon o službenim jezicima u Bosni i Hercegovini bude preduslov postizbornih koalicija i formiranja vlasti.

"Ponudit ćemo korektno rješenje koje bi utvrdilo priznanje naziva bosanskoh, hrvatskog i srpskog jezika, zatim osiguralo ravnopravnu upotrebu ćirilice i latinice na svim razinama vlasti, te uredilo i druga pitanja - poput službenog znakovnog jezika i prava na maternji jezik za etničke/nacionalne manjine", kazao je Duraković.

"Ovaj zakon se treba dotaći i prava na obrazovanje na maternjem jeziku, te urediti forme koje će ohrabriti integraciju, a ne segregaciju. Nazvati predmet jezika u nastavi "Naši jezici", a u udžbenicima obuhvatiti pravila i standarde sva tri jezika je korak ka kompromisu. Spiskovi lektira trebaju biti otvoreni, a nastavnici obučeni da rade u multietničkim razredima kao što imamo uspješne primjere iz Brčkog", kazao je Duraković.

Duraković poručuje da demagogija, te korištenje jezika u političko-promotivne svrhe "neće nikoga dovesti nigdje", te da je svaki političar koji se bavi ovom temom dužan ponuditi "realnu mapu puta ka rješenju".