Duraković: Srebrenica će 2016. biti najveće gradilište

A
Anadolija
11.12.2015. u 15:40
0
22
Duraković: Srebrenica će 2016. biti najveće gradilište
0
Duraković: Srebrenica će 2016. biti najveće gradilište Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nagrada za ličnost godine u BiH koju mu je dodijelio dnevni list "Nezavisne novine", prema riječima načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića je dobra za sve građane Srebrenice i njega lično, kazao je Duraković.
"Pored svih otpora na koje sam nailazio u provođenju principa moje politike i originalnosti, nikad nisam posustao", izjavio je Duraković.

Osvojivši ovu nagradu, Duraković je pokazao da vodi pozitivnu politiku u Srebrenici. Dan nakon svečanosti u Banjoj Luci na kojoj mu je uručena nagrada, Duraković ne krije zadovoljstvo i ističe da je došlo vrijeme da se za Srebrenicu, nakon niza negativnosti, vezuju i neke pozitivne stvari, naglasivši da dodatnu vrijednost ima to što je nagrada dodijeljena u Banjoj Luci.

"To je jedna pozitivna i dobra stvar za Srebrenicu, iz koje su uglavnom u prošlosti išli negativni tonovi. Mislim da ovo nije moja lična satisfakcija, meni je čast bila da se to dešavalo u Banjoj Luci, gdje je Bošnjak načelnik u ovom entitetu dobio nagradu za ličnost godine“, kazao je Duraković.

Načelnik Srebrenice je naveo kako ova nagrada dodatno obavezuje i da se u budućnosti mora nastaviti trend politike pomirenja, a da Srebrenica može biti model i za druge sredine u Bosni i Hercegovini.

Odvažnost i hrabrost

Napominje, da biste bili prvi čovjek opštine kakva je Srebrenica "morate biti jaka ličnost i imati prije svega veliku odvažnost i hrabrost".

"Hrabrost definišem na način da nije hrabrost koliki si po rođenju, nego koliko prihvataš drugog i drugačijeg, i koliko si spreman s njim sarađivati. Mi smo ovdje pokazali ove godine na više načina, da smo spremni živjeti zajedno i da nismo mi problem. Kad kažem 'mi', mislim da nisu građani problem, nego politike. Već naredne godine, mi ćemo zbog nedavno održane konferencije i njenih efekata pokazati, da ćemo tri puta biti bolji nego što smo bili do sada. Učinićemo mnogo više, a poruka koju želimo da pošaljemo je da je život u miru zaista moguć. Ako je moguć u Srebrenici onda ni drugi ne bi trebali da imaju problem'', istakao je Duraković.

U proteklom periodu u Srebrenici se desilo nekoliko pozitivnih skupova, koji su za cilj imali pomirenje na prostorima BiH, ali i ekonomski prosperitet. Ovogodišnji dobitnik nagrade "Ličnost godine'' Ćamil Duraković ističe da posljednja dešavanja u ovoj opštini poprimaju i istorijske razmjere. 

Prekretnica za Srebrenicu

"Prvi put u Srebrenici imamo sve relevantne faktore na jednom mjestu. Imate predsjednika Izetbegovića s jedne strane, predsjednika Vlade Srbije s druge, predsjednika entiteta Republika Srpska s treće u Memorijalnom centru. Ovdje je riječ o jednom zbunjujućem miksu napora naroda, i Srba i Bošnjaka, da pokažemo da smo civilizirani i da želimo život dostojan čovjeka, i da to možemo. Mislim da je to prekretnica, a mnogi su pratili i primijetili da smo učinili pravu stvar i ona je uglavnom bila lokalna incijativa, što je bilo čudno svima. Bilo je pesimista, bilo je onih koji nisu vjerovali u to. Naredne godine napravit ćemo od Srebrenice najveće gradilište u Bosni i Hercegovini i sigurno najveći ekonomski centar. Ovo već sad nisu politička obećanja, dakle ovo su konkretna djela koja će se realizirati", zaključuje Duraković.


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: