{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Duraković: Srebrenica će 2016. biti najveće gradilište

A
11.12.2015. u 15:40
0
22
Duraković: Srebrenica će 2016. biti najveće gradilište
0
Duraković: Srebrenica će 2016. biti najveće gradilište
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nagrada za ličnost godine u BiH koju mu je dodijelio dnevni list "Nezavisne novine", prema riječima načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića je dobra za sve građane Srebrenice i njega lično, kazao je Duraković.
"Pored svih otpora na koje sam nailazio u provođenju principa moje politike i originalnosti, nikad nisam posustao", izjavio je Duraković.

Osvojivši ovu nagradu, Duraković je pokazao da vodi pozitivnu politiku u Srebrenici. Dan nakon svečanosti u Banjoj Luci na kojoj mu je uručena nagrada, Duraković ne krije zadovoljstvo i ističe da je došlo vrijeme da se za Srebrenicu, nakon niza negativnosti, vezuju i neke pozitivne stvari, naglasivši da dodatnu vrijednost ima to što je nagrada dodijeljena u Banjoj Luci.

"To je jedna pozitivna i dobra stvar za Srebrenicu, iz koje su uglavnom u prošlosti išli negativni tonovi. Mislim da ovo nije moja lična satisfakcija, meni je čast bila da se to dešavalo u Banjoj Luci, gdje je Bošnjak načelnik u ovom entitetu dobio nagradu za ličnost godine“, kazao je Duraković.

Načelnik Srebrenice je naveo kako ova nagrada dodatno obavezuje i da se u budućnosti mora nastaviti trend politike pomirenja, a da Srebrenica može biti model i za druge sredine u Bosni i Hercegovini.

Odvažnost i hrabrost

Napominje, da biste bili prvi čovjek opštine kakva je Srebrenica "morate biti jaka ličnost i imati prije svega veliku odvažnost i hrabrost".

"Hrabrost definišem na način da nije hrabrost koliki si po rođenju, nego koliko prihvataš drugog i drugačijeg, i koliko si spreman s njim sarađivati. Mi smo ovdje pokazali ove godine na više načina, da smo spremni živjeti zajedno i da nismo mi problem. Kad kažem 'mi', mislim da nisu građani problem, nego politike. Već naredne godine, mi ćemo zbog nedavno održane konferencije i njenih efekata pokazati, da ćemo tri puta biti bolji nego što smo bili do sada. Učinićemo mnogo više, a poruka koju želimo da pošaljemo je da je život u miru zaista moguć. Ako je moguć u Srebrenici onda ni drugi ne bi trebali da imaju problem'', istakao je Duraković.

U proteklom periodu u Srebrenici se desilo nekoliko pozitivnih skupova, koji su za cilj imali pomirenje na prostorima BiH, ali i ekonomski prosperitet. Ovogodišnji dobitnik nagrade "Ličnost godine'' Ćamil Duraković ističe da posljednja dešavanja u ovoj opštini poprimaju i istorijske razmjere. 

Prekretnica za Srebrenicu

"Prvi put u Srebrenici imamo sve relevantne faktore na jednom mjestu. Imate predsjednika Izetbegovića s jedne strane, predsjednika Vlade Srbije s druge, predsjednika entiteta Republika Srpska s treće u Memorijalnom centru. Ovdje je riječ o jednom zbunjujućem miksu napora naroda, i Srba i Bošnjaka, da pokažemo da smo civilizirani i da želimo život dostojan čovjeka, i da to možemo. Mislim da je to prekretnica, a mnogi su pratili i primijetili da smo učinili pravu stvar i ona je uglavnom bila lokalna incijativa, što je bilo čudno svima. Bilo je pesimista, bilo je onih koji nisu vjerovali u to. Naredne godine napravit ćemo od Srebrenice najveće gradilište u Bosni i Hercegovini i sigurno najveći ekonomski centar. Ovo već sad nisu politička obećanja, dakle ovo su konkretna djela koja će se realizirati", zaključuje Duraković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: