BiH
0

Duraković: Sramota je što je Radojičić posjetio Srebrenicu na Dan šehida

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković, zamjenik načelnika općine Srebrenica, nije krio nezadovoljstvo što je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske danas posjetio Srebrenicu i razgovarao samo sa predstavnicima srpskog naroda.

"Moram izraziti ogorčenost da je jednom licemjernom posjetom, kada preživjele žrtve genocida u Memorijalnom centru Potočari obilježavaju Dan šehida, predsjednik Narodne skupštine najvišeg zakonodavnog tijela ovog entiteta došao u zvaničnu posjetu Srebrenici. To je njegova sramota. Ne znam da li se on uopšte može pogledati u ogledalo, nakon ovakvog jednog političkog gafa. Nažalost, mi se ovdje susrećemo sa takvim stvarima, pa nije ni čudo da je predsjednik Narodne skupštine poslao jednu poruku nesrbima u Srebrenici što je, u zvaničnoj posjeti Srebrenici, danas razgovarao isključivo sa srpskim kandidatima i opštinskim službenicima koji su Srbi. To pokazuje da predsjednik najvišeg zakonodavnog tijela doživljava Bošnjake u RS-u kao građane drugog reda i pokazuje kakva se institucionalna represija priprema Bošnjacima u Srebrenici ako SNSD pobijedi na narednim lokalnim izborima“, izjavio je Duraković.

Duraković je pozvao Srebreničane da se do kraja ove sedmice u što većem broju registruju za naredne lokalne izbore.

"Evo još jedne prilike da Bošnjaci koji vole Bosnu i Hercegovinu i Srebrenicu imaju dobar razlog da iskoriste ovo nekoliko dana i izvade lične dokumente na osnovu kojih mogu glasati na narednim izborima u ovom gradu kako bismo pobijedili takve mračne sile, odnosno one koji genocid u Srebrenici minimiziraju posjetama na Dan šehida i posjećuju građane samo jedne nacionalnosti iako smo mi po Ustavu entiteta konstitutivan narod. Očito, oni ne mogu da sakriju svoje licemjerstvo i svoju primitivno nacionalnu opredjeljenost tako što ovaj entitet vide kao ekskluzivno srpski. Sada je jasno nama Bošnjacima šta nam se sprema ukoliko SNSD dobije izbore ovdje u Srebrenici“, rekao je Duraković za Fenu.