Još jedna uvreda žrtvama
6

Dodik u Srebrenici: Ja tvrdim da ovdje nije počinjen genocid

Klix.ba
Milorad Dodik u Srebrenici
Milorad Dodik u Srebrenici
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, ponovo je krenuo u izbornu kampanju preko leđa napaćenih ljudi iz Srebrenice koji se, dok nikome nisu potrebni za ubiranje političkih poena, trude da žive normalnim životom sa svojim komšijama bez obzira na nacionalna i vjerska opredjeljenja. No, očito je da ima onih kojima više odgovara da raspiruju mržnju i zavade. Tako je Dodik sinoć na skupu u Srebrenici opet kazao: "Ovdje se nije dogodio genocid".

SNSD je 23. septembra održao predizborni skup u Srebrenici na kojem je predstavljena kandidatkinja za načelnicu Vesna Kočević. Među prisutnima je, naravno, bio i Milorad Dodik koji je iskoristio svojih pet minuta da u gradu, u kojem je počinjen najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, još jednom negira genocid i uvrijedi sve majke i porodice čiji najbliži počivaju u Potočarima, mjestu pored kojeg je morao proći kada je dolazio u Srebrenicu.

"Stalo mi je da se Srebrenica razvija i da više Srbi ne budu zapostavljeni i poniženi kao što su to do sada bili. Političkim krugovima iz Sarajeva i pojedinim međunarodnim predstavnicima trebala je priča koja je prosipana, da su Srbi loši momci, a Bošnjaci žrtve. To mora prestati. Srbi su dobri ljudi, ponosan narod, dobri su i Bošnjaci kao narod, ali im je loša politika", kazao je Dodik, a onda još užarenije nastavio:

"Za zločine koji su se desili u Srebrenici treba da odgovaraju oni koji su ih počinili, ali ne smije se zanemariti odgovornost i sa druge strane za 28.000 srpskih žrtava. Odgovore na ova pitanja trebaju dati sudovi, a ne bilo ko iz politike i od političara".

Upravo je Međunarodni sud pravde donio odluku da su snage bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. počinile genocid koji je Srbija najprije propustila da spriječi, a zatim da Haškom tribunalu izruči odgovorne.

No, očito da političar zanemaruje odluku tog suda, pa pobija sam svoje riječi te na skupu nastavlja huškački govoriti:

"Od Srebrenice se sve vrijeme pokušavalo praviti loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja ovdje tvrdim da nije počinjen genocid! Nije bilo genocida! Postojao je plan prema kojem su određeni stranci i bošnjački političari htjeli da nam nametnu krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili", rekao je Dodik nastavivši govoriti o tome kako će SNSD pobijediti u Srebrenici i kako će se oni brinuti o Srbima u tom gradu.

"U Srebrenici će i dalje svi slobodno živjeti i Bošnjaci će imati sva prava", kazao je Dodik, ponašavši se kao da je upravo on taj koji dodjeljuje ljudima prava.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Dodik odlazi u Srebrenicu i na mjestu najveće tragedije negira genocid i time vrijeđa žrtve. Nažalost, i ovaj njegov potez će proći nekažnjeno jer zakona o zabrani negiranja genocida nema.