BiH
1.1k

Duraković: Naser mi je kroz suze poručio da živ neće u Srbiju

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, danas je posjetio Nasera Orića koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Ženevi.

Duraković je bio zajedno s Orićem kada je uhapšen na graničnom prelazu između Švicarske i Francuske 10. juna. Tek danas mu je dozvoljeno da ga posjeti, a Duraković kaže da čine sve kako bi ga sutra posjetio i sin.

“Naser je dobro, psihički se osjeća stabilno. To je jedan jak čovjek, koga ja znam već godinama. Ne znam kad sam ga vidio da plače, a sad je pustio suzu. Zamolio me je da svima u BiH prenesem sljedeću poruku: 'Ja, kao državljnin BiH, odgovarat ću svojoj državi koja ima svoje pravosudne organe. Odgovarat ću za bilo šta što bude tražila moja država. Odgovarat ću ponovo i u Hagu, spreman sam i ovdje u Švicarskoj odgovarati. Ali ne želim biti izručen Srbiji, tamo neću, jer njihovom pravosuđu ne vjerujem. Neću tamo ni po cijenu glave'. To mi je doslovce Naser rekao”, kaže za Klix.ba Duraković.

Duraković je Oriću prenio i informaciju da je član Predsjedništva BiH odbio primiti Nikolića.

“Bilo mu je drago. Rekao mi je da mu je drago što su prvi put stali iza njega, iza Srebreničana. Naravno, neke stvari u našoj državi su spore. Nadamo se da naši predstavnici u vlasti su u ovom slučaju iskreni i da će učiniti sve da naš komandant bude na slobodi”, dodaje Duraković.

Advokati redovno posjećuju Orića te s njim razmatraju optužnicu i zajednički pripremaju odbranu. Duraković dodaje da Orić nije imao nikakvih pritužbi na sam pritvor.

“Jedino što njega iritira jeste način na koji smo privedeni na granici. On se osjećao, kao i mi, poniženo. Ali sve poslije bilo je na jednom pristojnom nivou”, kaže Duraković.