Potpisali deklaraciju
7

Duraković: Ime zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice do kraja mjeseca

M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Ime kandidata za načelnika općine Srebrenica koji će biti zajednički ispred nekoliko probosanskih stranaka koje su danas potpisale deklaraciju, bit će poznato krajem ovog mjeseca, potvrdio je za Klix.ba nekadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.
On je vrlo optimističan kada su u pitanju ovogodišnji lokalni izbori navodeći kako je današnji sastanak i potpisana deklaracija jako veliki korak za Srebreničane.

Deklaraciju su potpisali SDA, SBiH, SBB, DF, PDA, pojedini odbornici u Skupštini Općine Srebrenica, intelektualci i politički aktivisti.

"Na tribini se skupilo oko 100 najutjecajnijih i najuglednijih Srebreničana, ljudi koji žive u i van Srebrenice - menadžeri, biznismeni, ljekari, akademici... To je jako važno jer smo prvi put shvatili da je Srebrenica odgovornost svih nas, a ne samo nekoliko pojedinaca oko kojih se vrti priča. Prevelik je to teret, u historijskom smislu, čuvati Srebrenicu i njeno dostojanstvo koje smo nažalost 2016. godine izgubili jer nismo imali snage na lokalnom nivou da se izborimo protiv sistem počev ovog iz Banje Luke do onog u Beogradu", rekao je Duraković.

Ističe da su, poučeni tim iskustvom da ne mogu sami, okupili relevantnu snagu koja može afirmativno djelovati na proces izbora ove godine.

"Oko 100 utjecajnih osoba je potpisalo ovu deklaraciju i ona će biti legitimna vodilja za sve nas pa čak i one koji su narušili vremenom kroz politiku neke međusobne odnose. Ovo je sada priča Srebreničana koji su stali iza jednog akta koji precizno definiše zajedničku priču, poziva na zajedničku priču kompletan probosanski establišment", rekao je Duraković.

S žalošću je konstatovao da današnjoj tribini nisu prisustvovali predstavnici SDP-a, ali kaže kako je uvjeren da su spremni ući u jednu probosansku priču kada je u pitanju kandidat za načelnika Srebrenice.

"Dokument obavezuje sve one koji su ga potpisali da će lično i generalno učiniti sve da provedemo što je zacrtano tom deklaracijom, a to je da dobijemo skupštinsku većinu i načelnika općine koji prvenstveno ne negira genocid.Za nas je ovo veliki korak jer smo prije svega dobili odgovor za koje nismo znali da su spremni da stave sebe na raspolaganje kada su u pitanju izbori i Srebrenica generalno", kazao je.

Naglasio je kako je današnja tribina poruka da Srebrenicu, kao mjesto u kojem su preživjeli genocid i izgubili članove porodica, neće dati da upadne u ralje sistem koji vrši nelegalne aktivnosti u Banjoj Luci povodom ovog dana (9. janaura, op.a.).