Udruženje PROI
20

Duraković i Haračić daju podršku novom zakonu o ograničenoj upotrebi duhana

FENA
Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH u proceduri je javnih rasprava i nastavlja primati pažnju javnosti, ali i donosilaca odluka. Među donosiocima odluka koji daju punu podršku zakonu su Jasna Duraković i Amra Haračić, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koje aktivno podržavaju uvođenje novog zakona o kontroli duhana.

Duraković i Haračić, zajedno sa predstavnicama Udruženja "Progresivni Razvoj Organizacija i Individua" (PROI) koje već duže vrijeme zagovara uvođenje novog zakona i radi u oblasti kontrole duhana, prisustvuju i Evropskom regionalnom program liderstva u kontroli duhana kojeg organizuju Institut za kontrolu duhana pri Johns Hopkins Bloomberg školi javnog zdravlja, Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i Campaign for Tobacco-Free Kids (CTFK).

Program se održava u Kijevu i okuplja predstavnike vladinog i nevladinog sektora iz više od 20 zemalja svijeta, navodi se u saopćenju PROI-a.

U okviru programa Duraković i Haračić su se sastale sa dr. Olgom Bogomolets, predsjednicom Komisije za zdravstvena pitanja pri Parlamentu Ukrajine, a sastanku je prisustvovao i zastupnik iz Parlamenta Gruzije Akaki Zoidze i Andrij Skipalsky, predsjednik Centra za zagovaranje “Život” iz Ukrajine.

Bogomolets posebno je istakla problem korupcije u toj zemlji u kontekstu kontrole duhana i izazove unutar zdravstvenog sistema.

Govorila je i o činjenici da ne postoji dobro uvezan zdravstveni sistem kao i da su ljekari jako loše plaćeni.

Ukrajina je uvela zabranu pušenja u zatvorenim objektima krajem 2012. godine, a od tada prevalenca pušenja smanjena je za 20 posto.

"Nakon razmjene informacija i iskustava može se konstatovati da se stanje u Ukrajini u mnogim segmentima poklapa sa stanjem u našoj zemlji. Zbog toga je važno uzeti u obzir primjere dobre prakse u zemljama sa sličnim okolnostima, kako bismo efektivno djelovali u našoj zemlji", istakla je Duraković povodom sastanka.

Duraković je istakla apsolutnu nužnost u usvajanju i implementaciji ovakvog zakona, posebno uzimajući u obzir sve štetne posljedice trenutno pristune u FBiH zbog neadekvatne reguliranosti ove oblasti.

"Trenutna situacija u FBiH je vrlo zabrinjavajuća. Najviše zabrinjava podatak da je posljednjih godina u FBiH pojačana konzumacija duhana među maloljetnicima, ali i da su posebno djeca ugrožena jer su konstantno izložena pasivnom pušenju po mnogobrojnim ugostiteljskim objektima. Moramo kreirati zdravije uslove za život našoj djeci i ne doprinosti još i sa duhanskim dimom u dodatnom zagađenju zraka kojeg udišu", istakla je Duraković i osvrnula se na hitnu potrebu usklađivanja pravnog okvira sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i Direktivom EU o duhanskim proizvodima.

Pored adresiranja potrebe minimiziranja zabrinjavajućih štetnih posljedica pušenja i pasivnog pušenja, Haračić je naglasila i potrebu regulacije ove oblasti u kontekstu EU integracija.