Uskoro formiranje vlasti
0

Duraković: CIK je donio odluku, ostalo je proceduralna stvar

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković, v.d. načelnika Općine Srebrenica, kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da je Odluka Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovini kojom je odbačen zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku za poništenje izbora u toj općini jasna te da je ostalo proceduralna stvar

Cijela ova situacija morat će se prije ili kasnije okončati, smatra Duraković, ali i ističe da je proces izbora trebao biti odavno riješen i sve to produženje je agonije za građane Srebrenice budući da je do sada mogla biti formirana skupštinska većina koja bi bila spremna riješiti pitanja od velike važnosti za stanovnike općine.

"Nakon odluke CIK-a o odbacivanju zahtjeva, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik odmah je najavio da će nastaviti osporavati izborne rezultate u Srebrenici. To naime ne pomaže građanima nego samo produbljuje probleme", ističe Duraković.

Naglašava da treba sačekati okončanje cjelokupnog procesa, dodijeliti certifikate te krenuti u formiranje vlasti, za što, po njegovom mišljenju, neće biti potrebno mnogo vremena jer na lokalnom nivou je sve drugačije.

Podsjetio je na izjavu predsjednika Općinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomira Pavlovića koji je kazao da će prihvatiti konačnu odluku CIK-a.

"Očito je riječ o političkoj represiji koja dolazi s viših nivoa, a ne lokalnih. No sve će proći i nama je u Srebrenici ostati, raditi i živjeti zajedno", kazao je Duraković.

Osvrćući se na sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i stav iznesen u Komunikeu da se izborni proces što prije mora okončati, Duraković kaže da je očigledno da je i međunarodna zajednica pozvala na rješenje situacije u Srebrenici da bi se krenulo dalje.

Vezani članci