Podsjeća na očeve riječi
62

Duraković: Ako želimo ići u Evropsku uniju, tamo možemo ići samo principima ZAVNOBIH-a

L. S.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković istaknula je da ako želimo ići u Evropsku uniju (EU), onda tamo možemo ići samo na principima ZAVNOBIH-a.

Duraković je, naime, podsjetila na očevu poruku, odnosno na riječi Nijaza Durakovića u jednom od posljednjih intervjua prije njegove smrti, kada je poručio da ako želimo ići u EU, onda tamo možemo ići samo na principima ZAVNOBIH-a.

"Svim političkim strukturama u BiH (bošnjačkim, hrvatskim i srpskim) mora biti jasno da ZAVNOBIH nije uperen ni protiv jednog naroda, ali i ostalih, već je ZAVNOBIH idealna forma. Idealna u kontekstu našeg zajedništva, suvereniteta, integriteta, jednakopravnosti svih naroda koji žive u BiH. Idealna forma koja je zasnovana na tekovini antifašističke borbe u kojoj su učestvovali svi narodi. Ne smijemo zaboraviti da su na zasjedanju ZAVNOBIH-a bili predstavnici sva tri naroda i da su sve odluke donesene demokratski", navela je ministrica u objavi.

Mišljenja je da to nije neka nova bh. državnost, već da je tada na zasjedanju ZAVNOBIH-a udaren pečat na ono što je ova zemlja bila stotinama godina prije.

"Sramno i nedopustivo je da se zabranjuje proslava Dana državnosti u Banja Luci i u Mrkonjić Gradu. Takav čin je otvorena prijetnja za destrukciju države... Bosnu i Hercegovinu ne možete i ne smijete dijeliti, jer je sa svim svojim različitostima ona jedinstvena i naše najveće blago. BiH je cjelovita i međunarodno priznata država. U njoj nema mjesta za separatističke, secesionističke, neofašističke i nacionalističke pobude. Bosnu i Hercegovinu ne damo", naglasila je Duraković.

Naposljetku, svim građankama i građanima je čestitala Dan državnosti Bosne i Hercegovine.