Nakon sastanka šestorke
63

Dunović: Želimo od ministrice Bogunić čuti istinu o razlozima njene ostavke

E.S.H.
Milan Dunović (Foto: T. S./Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: T. S./Klix.ba)
Završen je sastanak vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo na kojem se govorilo o aktelnim problemima u Kantonu, a akcenat je bio na temi obrazovanja, tačnije o ostavci ministrice obrazovanja Zinete Bogunić i imenovanju nove ministrice Dženise Buljugić.

"Stav DF-a je da mi želimo da se ministrica Zineta Bogunić obrati Skupštini KS, iznese svoje razloge za podnošenje ostavke ili eventualno promijeni svoje mišljenje jer ni mi ni javnost ne znamo šta se dešavalo od ministricine ostavke do danas. Ne znamo jel ona ostaje pri tom stavu. Razlozi koje smo vidjeli u medijima su 'umotani' i imamo pravo da znamo šta je prava istina", kazao je Dunović.

Podsjećamo, ministrica Bogunić već duže čeka svoje razrješenje.

Novonastala situacija je svojevrstan test da li šestorka još uvijek ima neophodnu podršku u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nakon večerašnjeg sastanka očekuje se da će stvari bar malo biti jasnije, a najveći fokus je na koalicionim partnerima iz Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte koji imaju ukupno sedam zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Podsjećamo i da su još prilikom pregovora o stupanju u koaliciju politički subjekti vladajuće koalicije obećali kako će na ključne pozicije postavljati mlad i stručan kadar te da uslov za postavljenje na neku od pozicija nikako neće biti politička pripadnost.

Narod i pravda, na čijem čelu se nalazi Elmedin Konaković, to je u praksi demonstrirala i postavljanjem Zinete Bogunić kao "nestranačkog kadra" na poziciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Međutim, nestranačka ministrica samo nekoliko mjeseci nakon preuzimanja dužnosti morala je podnijeti ostavku iz razloga što nije željela slijediti instrukcije stranke prilikom predlaganja zakona.