Potpredsjednik FBiH
59

Dunović poduzima mjere jer smatra da je Bradara zloupotrijebila položaj i prekršila Ustav

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) sutra bi se, po svemu sudeći, trebao obratiti Ustavnom sudu FBiH jer smatra da je predsjedavajuća Doma naroda FBiH Lidija Bradara (HDZ) prekršila Poslovnik ovog doma kao i Ustav FBiH.

Dunović je ovo djelimično i zvanično najavio u pozivu za sutrašnju konferenciju za novinare na kojoj bi trebao obznaniti svoje korake.

Također, cijeni se da bi Dunović, zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj, Bradaru mogao prijaviti i Tužilaštvu KS-a.

Naime, na posljednjoj sjednici Doma naroda kod predlaganja smjene Drage Puzigaće (SNSD) s funkcije potpredsjedavajućeg Doma, Bradara je pokrenula pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je, prema mišljenju mnogih bilo kršenje poslovnika, kao i Ustava FBiH, jer se ova procedura pokreće kod zakona a ne kod odluka o imenovanjima ili o smjenama.

Istovremeno Bradara je pitanje vitalnog nacionalnog interesa Hrvata pokrenula kod smjene delegata iz reda srpskog naroda.

Također, isto je na ovoj sjednici uradio i sam Puzigaća, što predstavlja dvostruki veto odnosno blokadu njegove smjene. Dvojac Bradara-Puzigaća sličan je potez napravio i na pretposljednjoj sjednici Doma kada su pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o izbornim jedinicima FBiH, a koji bi trebao riješiti presudu "Božo Ljubić".

Taj dvostruki veto predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg pretpostavlja da kod izglasavanja zakona mora doći do dvotrećinske većine u svakom od klubova, a budući da takve većine, očito, u Klubu Hrvata nema, zakon se smatra oborenim. Ta sjednica je, međutim, prekinuta i prije nego što se raspravljalo o zakonu.