Kratki rokovi
209

Dunović: Nisam optimista da će išta u vezi sa zakonom o borcima FBiH biti postignuto prije izbora

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi se Parlament FBiH mogao očitovati o zakonu o pravima demobilisanih boraca u FBiH. Potpredsjednik FBiH Milan Dunović kazao nam je kako ni on nije optimista, odnosno da ne vjeruje da će se išta postići u ovom kratkom periodu prije izbora.

Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH članovima tog tijela je u petak ujutro dostavila materijal o onome što je po drugi put usaglašeno.

Dunovića smo direktno pitali da li Stranka demokratske akcije (SDA) odugovlači pri usvajanju zakona o pravima demobilisanih boraca u FBiH, na šta nam je odgovorio kako je činjenica da postoje određena odugovlačenja.

"Naime, SDA je samo u ovom mandatnom periodu, tokom četiri godine, imala vremena da uradi puno više, ali očigledno je da se čekalo vrijeme predizborne kampanje. Da li postoje sistemske opstrukcije, koje eventualno provodi SDA, ili se samo radi o neznanju i nespremnosti da se konačno riješe problemi demobilisanih boraca, to ćete morati pitati ljude iz rukovodstva te stranke", rekao je Dunović.

Na pitanje da li se sve ciljano radi kako zakon ne bi bio usvojen, potpredsjednik FBiH kazao je da ne želi vjerovati da se sve radi s lošom namjerom, iako dosta činjenica upućuje na to.

"Zahtjevi demobilisanih boraca su jasno iskomunicirani i prema mom dubokom uvjerenju su itekako opravdani. Trebalo se sistemski pristupiti rješavanju problema boračke populacije, a prvi korak na putu rješavanja problema jeste Jedinstveni registar boraca. Dok god borci ne budu imali uvid u to ko su im bili pravi saborci, a koga su im 'ubacili' u jedinice, rješenja će biti samo parcijalna. Registar bi morao imati podatak o imenu, prezimenu, borbenoj jedinici i, što je od izuzetne važnosti, periodu u kojem je borac bio aktivan u odbrani Bosne i Hercegovine. Ukoliko je neko dezertirao, a bilo je takvih, zar nije dovoljno što je aboliran. Ne treba sada da dobije i status borca", kazao je Dunović.

S obzirom na to da se Parlament Federacije BiH u mandatu u kojem većinu čine SDA, HDZ BiH i SBB pokazao kao uvjerljivo najnefunkcionalniji organ vlast u BiH, postavlja se pitanje ima li uopće vremena da se zakon usvoji. Dunović smatra da, ukoliko politička volja postoji, uvijek ima dovoljno vremena da se nešto uradi.

"Nažalost, analizirajući nerad parlamentarne većine, ako ona uopće i postoji, nisam optimista da će se išta postići u ovom kratkom periodu prije izbora", zaključio je Dunović.