BiH
0

Dunjić: U petak obilježavanje stradanja u "Dobrovoljačkoj"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Pododbora Vlade RS-a za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da će ove godine program obilježavanja stradanja pripadnika JNA u "Dobrovoljačkoj ulici" u Sarajevu početi 3. maja okupljanjem građana ispred Spomen-crkve u Miljevićima.

Nakon toga će, kako je rekao, mirnom šetnjom "Dobrovoljačkom ulicom" s upaljenim svijećama i cvijećem biti odata počast poginulim pripadnicima JNA.

Dodao je da će istog dana u 11 sati biti položeni vijenci i zapaljene svijeće na Vojničkom groblju, a nakon toga okupljenima će se obratiti zvaničnici RS-a.

"O svemu ovome obavijestili smo i MUP Kantona Sarajevo, gdje smo definirali program obilježavanja i dogovorili da tog dana "Dobrovoljačkom ulicom" bude na snazi zabrana saobraćanja, kako se ne bi ponovili prošlogodišnji incidenti, kada je grupa huligana verbalno napala i vrijeđala delegaciju iz RS-a i porodice žrtava", rekao je Dunjić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Vršilac dužnosti direktora Centra RS-a za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić rekao je da su za napad na kolonu JNA u "Dobrovoljačkoj ulici" u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine „odgovorni najviši politički, vojni i policijski predstavnici tadašnje RBiH“.

"Prije napada na kolonu JNA bio je potpisan sporazum o izlasku vojnika iz Sarajeva. To bošnjački vrh nije poštovao, a za počinjeni zločin još niko nije odgovarao", rekao je Kojić.

Naveo je i da su „u napadu 'zelenih beretki' i drugih paravojnih formacija ubijena 42 pripadnika JNA, od kojih i dvije žene, te da je među ubijenima bilo šest Hrvata, dva Muslimana i dva Albanca“.

Navodeći da "Dobrovoljačka ulica" danas nosi naziv Hamdije Kreševljakovića, Kojić je rekao da je „naziv ulice izbrisan, ali nije zločin“.