{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dulić i Jelić razgovarali o saradnji Srbije i RS-a

F
17.7.2007. u 15:55
0
0
Dulić i Jelić razgovarali o saradnji Srbije i RS-a
0
Dulić i Jelić razgovarali o saradnji Srbije i RS-a
Banja Luka
Predsjednik Narodne skupštine Srbije Oliver Dulić danas je u Banjoj Luci izrazio nadu da će uskoro biti formirana tijela koja će unaprijediti saradnju Srbije i Republike Srpske, a nakon što je srbijanski parlament jučer završio raspravu o Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama, a koji bi 24. jula trebalo biti i ratificiran.
Dulić je na pres-konferenciji nakon razgovora s predsjednikom RS-a Milanom Jelićem istaknuo da je potrebno da se proširi saradnja, te da je bilo riječi o tome koje institucije mogu da doprinesu da taj sporazum dobije dublju dimenziju.

"Važno je da zemlje regiona uspostave što više specijalnih i paralelnih veza. Volio bih kada bi sve zemlje regiona imale te sporazume i to ne samo temeljene na etničkim principima već i ekonomskim", naglasio je Dulić.

Navodeći da ga je Jelić upoznao o reformi policije i Ustava BiH, Dulić je kazao da je važno postizanje konsenzusa konstitutivnih bh. naroda o tim pitanjima, te da želi da se taj kompromis što prije pronađe, a da se u vezi s pitanjem dogovora o policijskoj reformi, ukloni sve ono što stoji na putu BiH ka EU.

"U EU nas čekaju vrlo ozbiljne ekonomske i političke utakmice i moramo ih dočekati spremni, a ne postoje bolje pripreme nego pripreme u regionu", dodao je predsjednik srbijanskog parlamenta.

Jelić je ponovio stav da se pri reformi policije i Ustava BiH ne može ići niže od ponuđenog minimuma uvjeta RS-a.

"Prihvatili smo u reformi policije tri osnovna evropska principa i samim tim smatramo da je reforma izvršena više od 90 posto. Ono šta je preostalo su usaglašavanja političkih partija, odnosno lidera političkih stranaka iz RS-a i Federacije BIH. To je čisto tehničke prirode kako bi se što prije preskočila i posljednja stepenica ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je predsjednik RS-a.

Ponovio je i stav da reforma Ustava BiH nije politički uvjet za potpisivanje ovog sporazuma i naglasio da će se RS zalagati za jedan kontinuitet u rješavanju tog pitanja.

"Naravno, stranke iz RS-a imaju usaglašeni stav i mi ćemo ga prezentirati onog trenutka kad počnu pregovori", kazao je on i naglasio da nije ništa novo.

Govoreći o statusu Kosova, Jelić je izrazio ubjeđenje da međunarodno pravo, konvencije, rezolucije i sporazumi neće doživjeti poraz na Kosovu, "jer to neće dozvoliti ni SAD ni Evropa".

On navodi da bi to sigurno bilo štetno ne samo za Srbiju i Kosovo već i po međunarodnu zajednicu.

Bilo je riječi i o programskim ciljevima Razvojnog programa RS-a do 2010. godina, koji predviđa ulaganje od 10 milijardi KM.

Razgovarano je i o specijalnim paralelnim vezama i zaključeno da osim bilateralnih razgovora mora postojati i saradnja na nivou institucija.

Saradnja mora biti proširena i na Federaciju BiH i ostale zemlje koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije, dodao je Jelić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: