BiH
0

Dulić i Jelić razgovarali o saradnji Srbije i RS-a

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Predsjednik Narodne skupštine Srbije Oliver Dulić danas je u Banjoj Luci izrazio nadu da će uskoro biti formirana tijela koja će unaprijediti saradnju Srbije i Republike Srpske, a nakon što je srbijanski parlament jučer završio raspravu o Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama, a koji bi 24. jula trebalo biti i ratificiran.

Dulić je na pres-konferenciji nakon razgovora s predsjednikom RS-a Milanom Jelićem istaknuo da je potrebno da se proširi saradnja, te da je bilo riječi o tome koje institucije mogu da doprinesu da taj sporazum dobije dublju dimenziju.

"Važno je da zemlje regiona uspostave što više specijalnih i paralelnih veza. Volio bih kada bi sve zemlje regiona imale te sporazume i to ne samo temeljene na etničkim principima već i ekonomskim", naglasio je Dulić.

Navodeći da ga je Jelić upoznao o reformi policije i Ustava BiH, Dulić je kazao da je važno postizanje konsenzusa konstitutivnih bh. naroda o tim pitanjima, te da želi da se taj kompromis što prije pronađe, a da se u vezi s pitanjem dogovora o policijskoj reformi, ukloni sve ono što stoji na putu BiH ka EU.

"U EU nas čekaju vrlo ozbiljne ekonomske i političke utakmice i moramo ih dočekati spremni, a ne postoje bolje pripreme nego pripreme u regionu", dodao je predsjednik srbijanskog parlamenta.

Jelić je ponovio stav da se pri reformi policije i Ustava BiH ne može ići niže od ponuđenog minimuma uvjeta RS-a.

"Prihvatili smo u reformi policije tri osnovna evropska principa i samim tim smatramo da je reforma izvršena više od 90 posto. Ono šta je preostalo su usaglašavanja političkih partija, odnosno lidera političkih stranaka iz RS-a i Federacije BIH. To je čisto tehničke prirode kako bi se što prije preskočila i posljednja stepenica ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je predsjednik RS-a.

Ponovio je i stav da reforma Ustava BiH nije politički uvjet za potpisivanje ovog sporazuma i naglasio da će se RS zalagati za jedan kontinuitet u rješavanju tog pitanja.

"Naravno, stranke iz RS-a imaju usaglašeni stav i mi ćemo ga prezentirati onog trenutka kad počnu pregovori", kazao je on i naglasio da nije ništa novo.

Govoreći o statusu Kosova, Jelić je izrazio ubjeđenje da međunarodno pravo, konvencije, rezolucije i sporazumi neće doživjeti poraz na Kosovu, "jer to neće dozvoliti ni SAD ni Evropa".

On navodi da bi to sigurno bilo štetno ne samo za Srbiju i Kosovo već i po međunarodnu zajednicu.

Bilo je riječi i o programskim ciljevima Razvojnog programa RS-a do 2010. godina, koji predviđa ulaganje od 10 milijardi KM.

Razgovarano je i o specijalnim paralelnim vezama i zaključeno da osim bilateralnih razgovora mora postojati i saradnja na nivou institucija.

Saradnja mora biti proširena i na Federaciju BiH i ostale zemlje koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije, dodao je Jelić.