Dugotrajna istraga
224

Dudaković i vrh 5. korpusa ARBiH osumnjičeni za ubistva civila, pripadnika VRS i AP Zapadna Bosna

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Atif Dudaković i 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH dio su istrage o ubistvima srpskih civilia i zarobljenika, kao i bošnjačkih civila i zarobljenika na području tzv. AP Zapadna Bosna.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tijekom 1994. godine.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tijekom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje.

Podsjećamo, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, lišili su slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije RBiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH.

Osumnjičeni su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Dudaković Atif i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.