|

Dubrovnik očekuje izvinjenje od Trebinja, Trebinje se ne želi vraćati u prošlost

Dubrovnik očekuje izvinjenje od Trebinja, Trebinje se ne želi vraćati u prošlost
9
F
FENA
19.7.2019. u 12:54
56
komentara
9

dijeljenja
Dubrovnik očekuje izvinjenje od Trebinja, Trebinje se ne želi vraćati u prošlost Mato Franković i Mirko Ćurić (Foto: FENA)
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izjavio je u petak u Mostaru kako od Trebinja očekuju izvinjenje za "sva zlodjela koja su napravili Dubrovniku" prije nego se počne pričati o saradnji dvaju gradova.
"Prije svega mislim na dvanaestoro djece koja su poginula od granata koje su dolazile upravo iz općine Trebinje. U trenutku kada se izvine za sve to što se dogodilo, ja sam apsolutno spreman sjesti razgovarati i nastaviti saradnju na jednaki način kao što sarađujemo s Kotorom i svim drugim gradovima u Crnoj Gori, odnosno svima onima koji su se izvinili", izjavio je Franković u Mostaru gdje učestvuje na konferenciji "Održivi turizam i kulturna baština".

Dubrovački gradonačelnik tako je dogovorio na novinarsko pitanje zašto Dubrovnik i Trebinje ne uspostave turističku saradnju.

Franković se prisjetio početka rata kazavši kako je 6. decembra 1991., dan kada su iz Trebinja krenuli osvajački pohodi ka Dubrovniku, najgori dan u historiji tog hrvatskog grada.

"Već dvije godine na 6. 12. Republika Crna Gora šalje svog ambasadora da se pokloni dubrovačkim žrtvama, pa zašto ne bi došao i gradonačelnik Trebinja, poklonio se dubrovačkim žrtvama i izvinio se dubrovačkim majkama te ih zamolio za oprost i krenuo dalje?", rekao je Franković.

S druge strane, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji se također nalazi u Mostaru na istoj konferenciji, kazao je kako se treba okrenuti budućnosti, a ne vraćati se u prošlost.

"Mislim da postoji prostora i da možemo surađivati jer je Trebinje uvijek bilo oslonjeno na Dubrovnik i veliki broj naših građana sada radi u Dubrovniku. Mislim da trebamo nastaviti saradnju, napraviti korak i ne vraćati se u 90-te i 40-te, nego brinuti o budućnosti kako nas, tako i naše djece", rekao je Ćurić, podsjetivši da je prije rata u Dubrovniku radilo 6.000 Trebinjaca.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...