{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dubrovčani u šoping idu u Trebinje, kupuju voće, povrće, ali i odjeću i obuću

A
21.7.2013. u 16:22
0
34
Dubrovčani u šoping idu u Trebinje, kupuju voće, povrće, ali i odjeću i obuću
0
Povezanost Dubrovnika i Trebinja postoji od pamtivijeka, posebno kada je riječ o trgovini. Do posljednjeg rata Trebinjci su donosili svoju robu i prodavali je po dubrovačkim placama, prenosi agencija Anadolija. Međutim, nakon rata sve se nekako promijenilo. Zbog povoljnijih cijena, veliki broj Dubrovčana u šoping je počelo odlaziti u Trebinje.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Iako je Hrvatska postala punopravna članica Evropske unije, Dubrovčani i dalje u šoping odlaze u samo 30 kilometara udaljen bosanskohercegovački grad. Dubrovčani u Trebinje ne odlaze samo zbog jeftinijeg i kvalitetnijeg voća i povrća, već po osjetno nižim cijenama kupuju hranu, odjeću i obuću, popravljaju automobile, a u zadnje vrijeme sve više koriste i liječničke usluge.

"Posljednje dvije godine, svake subote odlazim u Trebinje. Po iznimno jeftinijim cijena u odnosu na naše u gradu kupujem voće i povrće, a što je najbolje, vidi se da je to prirodno i zdravo. Isto tako, u njihovim supermarketima kupujem i ostale prehrambene proizvode, koji su isto tako znatno jeftiniji nego kod nas, još na to dodajte i povrat poreza, onda se stvarno isplati ovdje kupovati", kaže Marija, dodavši kako nakon kupovine obavezno mora poći na pečenje, koje je kako kaže definitivno najbolje u Trebinju.

Cijene u Trebinju izražene su u konvertibilnim markama, ali na pijaci je moguće platiti i u hrvatskim kunama, kao i u eurima. Kalkulacije su Dubrovčana: za 60 kilometara puta potroši se do 70 kuna goriva koje anuliramo razlikom cijena kupljene robe, a sve cijene uspoređuju se množenjem marke u kune po kursu jedan naprema četiri.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Tako na primjer kilogram paradajza na trebinjskoj pijaci košta od marku do marku i po, dok u Dubrovniku najjeftiniji je dvije i po marke (10 kuna). Za kilogram lubenice u Dubrovniku, u Trebinju kupite 3-4 kilograma. Međutim, ono što većina Dubrovčana kupuje u Trebinju jesu cigarete, i to one hrvatskih proizvođača, koje u Dubrovniku stoje nešto više od pet KM, dok su u Trebinju 3,20 KM.

"Na preporuku prijatelja koji redovno dolaze u Trebinje, prošli mjesec sam u jednoj stomatološkoj ordinaciju u Trebinju radila neke korekcije na svojim zubima, iskreno, ostala sam ugodno iznenađena koliko je sve to koštalo, jer za sve to što sam radila u Dubrovniku bi zasigurno platila duplo ako ne i više", ispričala je Marija.

Uglavnom vikendom, Trebinje doslovce preplave vozila "DU" registracija , te zbog povećanje potražnje i cijene na pijaci su počele rasti, što Dubrovčanima i dalje odgovara, dok kod Trebinjaca počinje izazivati negodovanje.

"Za mene su svi kupci isti. Imam dosta stalnih mušterija iz Dubrovnika, koji me znaju mnogo puta dan prije nazvati na telefon te mi naručiti što da im spremim. Sve ovo što vidite na stolu, sve sam sama uzgojila, bez ikakvih vještačkih dodataka, te su ljudi očito to i prepoznali, tako da im i cijene odgovaraju", prokomentirala je kratko Zorica, prodavačica na placi u Trebinju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: