{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenica: Nema borovnice - nema zarade

S
SRNA
3.7.2013. u 12:27
2
12
Srebrenica: Nema borovnice - nema zarade
2
Srebrenica: Nema borovnice - nema zarade
Borovnica na brdima iznad Srebrenice ove godine nije rodila, pa će nezaposleni i stariji mještani ovog ljeta ostati bez dodatne zarade, koju su prethodnih godina obezbjeđivali berući i prodajući borovnice.
Prošle godine cijena kilograma borovnice u Srebrenici iznosila je sedam do osam KM, a vještiji berači dnevno naberu od 10 do 15 kilograma, što im je donosilo dobru zaradu.

Zadovoljne su bile i starije osobe koje su dnevno brale po pet kilograma borovnice, za šta su uvečer dobijali po 40 KM, što su dobre dnevnice za ovdašnje uslove.

Međutim, prethodnih, a posebno prošle godine u šumskim požarima izgorjele su ogromne površine obrasle borovnjakom i treba nekoliko godina da se oni obnove i ponovo počnu donositi rod.

U borovnjacima koji nisu stradali od požara rod borovnice je ovog ljeta slab, pa zbog toga, kao i zbog njihove velike udaljenosti i nepristupačnosti, berači nemaju "računa“ da idu u berbu.

Tako će veliki broj onih kojima je berba ovog jagodičastog voća donosila jedinu ili dodatnu zaradu ovog ljeta biti uskraćeni da na taj način poprave kućni budžet.

Srebrenička borovnica je izuzetnog kvaliteta i veoma je cijenjena i tražena na tržištu.

Prethodnih godina nakupci su je odvozili i prodavali po znatno većim cijenama na pijacama u Bijeljini, Tuzli, Sarajevu, Šapcu i Novom Sadu.

Bila je to garancija desetinama berača da će sve količine borovnice, koje u toku dana naberu, uvečer prodati i naplatiti.

Mnogi su dobijali narudžbe i akontacije da naberu određene količine borovnice, što je, takođe, bila sigurnost da će sve nabrane količine biti prodate.

Ove godine nema ponude borovnice na platou iznad gradske pijace u Srebrenici, gdje su kupci svakog ljeta u večernjim satima sačekivali berače koji su sa brda stizali sa kantama punim borovnica i odmah naplaćivali svoj trud.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: