primjer zloupotreba
53

Dubrovački "Beverly Hills": Kako je državna imovina BiH u Ivanici prodata hrvatskom generalu

S. Š. U.
Foto: Wikipedija
Foto: Wikipedija
Samo tri kilometra zračne linije od historijske jezgre Dubrovnika nalazi se naselje Ivanica u BiH gdje se godinama grade lukuzni objekti. Radi se o državnoj imovini koju je kupio penzionisani general Hrvatske vojske Ivan Čermak uprkos zabrani.

Radi se o vilama kojih se ne bi posramili ni najbogatiji Evropljani, piše Slobodna Dalmacija.

Cijena "gole parcele" prije tri godine i izbijanja pandemije koronavirusa iznosila je 50 eura po metru kvadratnom, ali se zbog naglo narasle potražnje sada već kreće oko 80 do 85 eura po metru kvadratnom što zavisi od lokacije i tome da li sa te lokacije postoji pogled na more.

Dio Ivanice u kojoj se godinama gradi luksuzno naselje nema ni osnovnu komunalnu infrastrukturu niti javnu rasvjetu.

Sve kupoprodajne transakcije na lokaciji uslovljene su gradnjom bazena što je navodno uslov općine Ravno uprkos nepostojanju pitke vode.

Ekspert za državnu imovinu Muharem Cero ranije je govorio o tome kako je sedam miliona kvadrata poljoprivrednog zemljišta na Ivanici iznad Dubrovnika, prodato sinu generala Ivana Čermaka za jednu konvertibilnu marku po metru kvadratnom.

Čermakov sin navodno je otvorio turističku agenciju u općini Ravno i nastavio preprodavati državnu zemlju, objasnio je Cero.

Dio agenata za nekretnine, parcele na Ivanici oglašavaju kao "dubrovački Beverly Hills".

Vile su obložene klesanim kamenom, a terase brušenim mramorom, dok se unutar parcele nalaze masline ili čak mali vinogradi.

Slobodna Dlamacija saznaje kako su najveći investitori slovenački građevinski poduzetnik Igor Ferjanc te banjalučki informatičar sa privremenom adresom u Londonu Jovica Božić koji je, zapravo, prvi shvatio i praktično primijenio spoznaju o vrijednosti "objekata u BiH s pogledom na hrvatski Jadran".

Božić je pionir u gradnji luksuznih villa na Ivanici i novac zarađen u IT-industriji investira u nove i nove luksuzne ville.