BiH
5

Dubravko Čampara: Keljmendi je jedan od najvećih kriminalaca u Evropi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tužitelj Posebnog odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Dubravko Čampara, koji vodi istragu protiv Nasera Keljmendija i ostalih osumnjičenih u slučaju "Lutka" izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da će učiniti sve da Keljmendi, koji je sinoć uhapšen na Kosovu, bude izručen Bosni i Hercegovini.

Čampara je kazao da još uvijek nije stigla službena potvrda o hapšenju Keljmendija, te da očekuje da ona uskoro stigne preko Interpola.

"Učinit ćemo sve što budemo mogli da bi on bio izručen BiH. Želimo da mu se sudi ovdje u Sarajevu", izjavio je Čampara.

Nadalje, on je istakao da je izuzetno zadovoljan činjenicom da je Keljmendi, napokon, uhapšen.

"On je glavni osumnjičeni u ovom slučaju i jedan od glavnih nositelja kriminala u Evropi. Jedan je od najvećih kriminalaca, ne samo u ovom dijelu svijeta, već i u Evropi. Kao što je poznato, nalazi se i na 'crnoj listi' američkog predsjednika Baracka Obame. Ovo pokazuje  ozbiljnost pravosudnih institucija u BiH. Ovo je uspjeh i  kruna svega", kazao je Čampara u razgovoru za agenciju Anadolija.

Naser Keljmendi je prvoosumnjičeni u akciji "Lutka", koju su prošle godine proveli Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Keljmendi je neposredno prije akcije pobjegao iz BiH. U toku velike policijske akcije pretresen je i hotel Casa Grande, koji je u njegovom vlasništvu. Za njim je raspisana međunarodna potjernica, a spekuliralo se kako je utočište našao čak u Dubaiju.

Direktor Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope Zlatko Miletić je nedavno najavio novu akciju kojoj je cilj hapšenje Nasera Keljmendija. Miletić je tada izjavio da je Keljmendi lociran i da se za njegovo hapšenje čeka odobrenje zemlje u kojoj se nalazi.

Keljmendi je u okviru akcije "Lutka" osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu narkoticima i druga teška krivična djela. U akciji "Lutka" uhapšeno je 18 osoba. Među njima je bio i Bojan Cvijan, bivši šef Odjela za narkotike u SIPA-i. Keljmendi je državljanin BiH, a nalazi se na crnoj listi američkog State Departmenta.