BiH
115

Dubnica kod Kalesije: Avdulah Karić pronašao fosile stare nekoliko miliona godina

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Trisedesetsedmogodišnji Avdulah Karić iz Kalesije ima jedan neobičan hobi, a riječ je o pronalasku i sakupljanju fosila školjki i morskih puževa.

U razgovoru za Klix.ba kaže da ljubav prema ovoj vrsti hobija gaji već duži vremenski period, a pronalascima se posebno posvetio prije nekoliko godina, nakon što se iz mjesta Tojšići preselio u Dubnicu nadomak Kalesije.

"Vrijeme volim provoditi u prirodi i baviti se raznim istraživanjima. Na nadmorskoj visini od blizu 500 metara prvenstveno sam uspio pronaći morske puževe. Na osnovu njih zainteresiralo me šta se dublje nalazi te sam nastavio kopati", priča nam Karić.

Do sada je pronašao ostatke kosti, okamenjenog lišća i novčiće iz raznih perioda, ali i fosile morskih puževa i školjki koji svjedoče postojanju nekadašnjeg Panonskog mora.

"Nekoliko upita sam poslao stručnjacima iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Do sada sam dobio odgovor jedino iz Srbije, u kojem je navedeno da morski puževi datiraju iz perioda Panonskog mora i da su stari nekoliko miliona godina. Prilikom iskopavanja također sam pronašao i kovanice iz austrougarskog perioda, paletu iz vremena Kraljevine Jugoslavije, ali i određene kosti. Za njih još uvijek nije utvrđeno da li su u pitanju ljudske ili životinjske", nastavlja Karić.

Posebno se nada da će ova otkrića zainteresirati nekog od stručnjaka iz naše zemlje.

"Do sada mi se niko nije javio i ovom prilikom pozivam sve zainteresirane stručnjake da me kontaktiraju. Vrlo rado ću im pokazati nalazište u Dubnici, na kojem ima još mnogo toga skrivenog od očiju javnosti", ističe naš sagovornik.

Poručuje i da neće prestati sa istraživanjem ovog nalazišta u Dubnici kod Kalesije.

"Iskopavanja ću nastaviti i u narednom periodu. Također, smatram da bi ovi fosili trebali probuditi interesovanje i kod običnih ljudi, jer je riječ o jednom vrlo važnom dijelu historije na koji mnogi, nažalost, trenutno ne obraćaju pažnju. S druge strane, postavkom pronađenih eksponata u nekom od muzeja općina Kalesija bi se na jedan vrlo lijep način mogla promovisati", kaže Karić na kraju razgovora za Klix.ba.