Komentari (38)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sve ste fino objasnili samo niste objasnili ŠTA JE dualno obrazovanje.
Prevara. Poluobrazovanje. Možda čak i gore.
krenuli mi na fax i poslije nas dolazi "bolonja"...pitamo dekana ( starog komunistickog profesora) da nam objasni sta je sad to ..mi ono i dalje po semestrima...da skratim...kaze imao seljak kokoske i umirale mu a isao popu da ih lijeci,,,pa pop kaze de dodaj mlake vode, meda, kamenja,,,,svaki put druga dijagnoza ,dok nisu sve pomrle...na kraju pop kaze steta..kakvih sam jos idejao imao...e to vam je kolege bolonja....
Ti si džaba na faks išao kad se nisi ni sekunde opismenio. Da si ikad knjigu pročitao ili barem otvorio, vidio bi da ….. i ,,,,, ne postoji u književnom jeziku niti u bilo kojoj knjizi pravopisa.
Cilj bolonje je isključivo bio da se ljudi obrazuju . Znanje se mora tražiti na drugim mjestima
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Dualni sistem je u Njemackoj vec godinama u praksi. Jedan dan u sedmici skolska nastava u srednjoj skoli(teorija), a cetiri dana (praksa) u firmi u kojoj se izucava zanat. Pomaze uncenicima da lakse udju na radno trziste. Za razliku od naseg skolskog sistema u srednjim skolama gdje se ide cetiri dana u srednju skolu (teorija), a jedan dan na praksu. I, u Njemackoj se u srednjoj skoli ima manje predmeta. Npr.: Jezik, Matematika, Politika, Sport i par strucnih predmeta.
Dualno obrazovanje je odlična stvar, ali iz dosadašnjeg iskustva, čini mi se da je ovo još jedna stvar koju će upropatiti. Ako ne mentori ne budu plaćeni i ako učenici budu služili za "metenje i čišćenje" i ne budu imali naknadu (kao što je to slučaj u zemljama EU), ovo će samo svesti na rasterećenje troškova Ministarstva za obrazovanje i gratis pomoćna snaga privrednicima.
Zanimljivo da Njemačka finansira ovaj projekat. Hoće da od naših 'polufabrikata' dobije radnu snagu koja će moći bez prakse da radi od prvog dana. Valjda im to isplatnije ovdje nego tamo.
Stvarno? A kako? Učiti za konobara i konobariti na večer? Možda bi išlo u medicini. Inače gdje još? Pa i učenike se mora platiti, a naše firme ne plaćaju ni stalno zaposlene kako treba.
Dualna katastrofa. Kako omladinu srozati sa nivoa idiota ne novi debila? Dualno!
A sta je ustvari dualno obrazovanje?!
Kaskamo jedno 30 godina
DUALNO? hahahahahaha
"Bi moglo" zvanicna politika nasih stranaka vec 30 godina
ovaj lik je korumpiran i nesposoban..odavno prokockao povjerenje Vlade KS.. https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/privredna-komora-ks-a-zbog-nezakonitih-radnji-ostali-bez-217-503-km-517012
Šta li ćete još izmislit??? Pustite ba djecu na miru,ne iživljavanje se na njima.Izludiste ih sa raznim budalaštinama pa djete završi deveti razred i ne zna samo otič u granap i nije pročitao ni Ježevu kućicu nego mu mama "skinula" s Neta.
UKIDANEJM KANTONA STEDIMO PET MILIJARDI MARAKA
ne zna se ko je gluplji , ja ti sa tom izjavom ja narod sto te bodri
Sta sad ,treba da tebi odgovorim.Ostavljam tebi, tvoju aroganciju bez odgovora, pocasti se sam.-Narod ispasta.Vraca dugove,ima mala primanja,dok se Uhljebi .....goste po svjetskim Destinacijama.-Nije ovo nicija Privatna Prcija.Ovvo je sve narodno i narodu pripada.-Narod nije Glup,nemoj narod podcjenjivati.Doce narod na napalatu.napaltit ce narod svoje ,Nicija nije do zore Gorila,svemu dodje Kraj.-
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Odlično ali koja korist kad se u toliko firmi zapošljava preko štele Korak po korak pretpostavljam