Mektić ide na saslušanje
177

Državno tužilaštvo formiralo predmet o djelovanju hrvatskih diplomata i obavještajaca u BiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U Tužilaštvu BiH forimiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će poduzeti hitne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

"U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima tužilaštvo nije informirano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj nadležnih agencija za provođenje zakona", piše u saopćenju za javnost Tužilaštva BiH.

Kako kažu, Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova krivičnih djela iz svoje nadležnosti, a posebno krivičnih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Podsjećamo, Žurnal je jučer objavio kako su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila da je "BiH leglo terorizma".