BiH
101

Državni zatvor: Uskoro počinje betoniranje zatvorskih objekata

SRNA
Izgradnja državnog zatvora u BiH u Istočnoj Ilidži teče planiranom dinamikom, a do sada su ispoštovani svi rokovi, izjavio je Srni direktor Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje zatvora Zoran Bašić.

Bašić je najavio da bi naredne sedmice trebalo da počne betoniranje zatvorskih objekata "A", "B", "C" i "D", nakon što su u proteklom periodu obavljena iskopavanja.

Prema njegovim riječima, iskopavanje zemlje - ukupno 180.000 metara kubnih, te betoniranje bit će nastavljeno i u narednom periodu do kraja godine, ukoliko to vremenske prilike dozvole.

Od početka izvođenja radova, od 11. augusta do danas, obavljeni su pripremni radovi - priprema gradilišta za radove, pristupni putevi, odvođenje površinskih voda i vanjska ograda za cijeli zatvorski kompleks.

Ove kao i sve druge radove izvodi češko-španski konzorcij OHL ŽS Brno i OHL Madrid, a oko 30 posto radova trebalo bi da izvode domaće firme kao podizvođači.

Završetak izgradnje zatvora, za koji je kamen temeljac postavljen 2006. godine, planiran je za juni 2016. godine i koštat će 26,5 miliona eura bez PDV-a.

Vrijednost kompletnog projekta je 39,6 miliona erra, od čega je 6,45 miliona iz budžeta BiH, 11,15 miliona donatorskih sredstava EU i Švedske, 1,7 tehničke pomoći EU, 19,3 kredita Razvojne banke Savjeta Evrope i 1,1 milion dolara donacija Vlade SAD, što je namijenjeno za obuku zatvorskog osoblja.

Površina zatvora bit će 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je 12 metara kvadratnih.

Kapacitet zatvora je 350 mjesta, od čega je za osuđenike 300 mjesta i za pritvorenike 50, što će doprinijeti smanjenju prebukiranosti u drugim zatvorima i zbrinjavanju osuđenika koji šetaju slobodno, jer nema mjesta u sadašnjim zatvorima.

U početku, u ovom zatvoru boravit će samo osuđenici muškarci.

U zatvoru će raditi više od 100 osoba raznih profila.

Bašić naglašava da će zatvor biti izgrađen po evropskim zatvorskim standardima, te da će BiH dobiti najsavremeniju i najsigurniju ustanovu ove vrste u odnosu na sve druge slične u zemlji i regionu.

"To podrazumijeva cijeli niz aspekata od poštivanja ljudskih prava, obezbjeđivanja određene kvadrature po zatvoreniku, obezbjeđivanje vanjskih prostora i svih drugih sadržaja za boravak zatvorenika", ističe Bašić.

Početak rada zatvora imat će značajne finansijske efekte, jer trenutno Ministarstvo pravde BiH izdvaja velika sredstva za smještaj osuđenika i pritvorenika u drugim zavodima u BiH.