Pres-konferencija CCI-ja
0

Državni zastupnici najplaćeniji s najlošijim učinkom

FENA
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u 2011. godini usvojila je 12 zakona, dok je za 10 mjeseci Sabor Republike Hrvatske usvojio 233 zakona, a Narodna skupština Republike Srbije 206 zakona, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji Centara civilnih inicijativa (CCI).
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Prezentirajući rad PSBiH u protekloj godini Ivica Ćavar, koordinator CCI-a za praćenja rada PSBiH naglasio je da još nije zapamćeno da je PS oborio više zakona (15) nego što ih je usvojio, dok je oko 80 posto zakona od 2006. do 2011. godine oboreno zbog entitetskog glasanja zastupnika iz Republike Srpske.

Budući da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH u protekloj godini održala 27 plenarnih sjednica, a imajući u vidu da su mjesečna primanja državnog zastupnika i delegata između 5.000 i 7.500, jedna sjednica građane je koštala oko 130.000 KM, dok je jedan usvojeni zakon koštao 295.000 KM.

"Državni zastupnik za trajanje četverogodišnjeg mandata može zaraditi u prosjeku 300.000 KM, dok će za isti novac građanin s prosječnom plaćom u BiH raditi 30 godina", ilustrirao je Ćavar.

Ćavar stoga ističe da su zastupnici PSBiH najplaćeniji u regiji s najlošijim rezultatima, a posebno jer su svi usvojeni zakoni izmjene i dopune već postojećih zakona, dok su zakoni u parlamentarnoj proceduri 'boravili' u prosjeku osam mjeseci.

Kako smatraju u CCI-u, ukoliko se nastavi ovakva 'dinamika' usvajanja zakona BiH u Evropsku uniju neće stići nikada, a posebno jer 30 mjera koje su potrebne za ispunjavanje uvjeta i koje su trebale biti usvojene najkasnije do 2011. godine još čekaju.

Ni Vijeće ministara BiH nije zabilježilo značajnije rezultate, a CCI koordinator za praćenja rada Vijeća ministara BiH Denis Telić naglašava da je bh. vlada jedina u regionu koja u prvih pet mjeseci 2011. nije utvrdila nijedan zakon.

Poređenja radi, dok je VMBiH u prošloj godini utvrdilo 25 zakona, Vlada Crne Gore utvrdila je 151 zakon ili šest puta više, Srbije 211 zakona ili 8,5 puta više, a Vlada Hrvatske deset puta više jer je utvrdila 257 zakonskih rješenja.

Tri državna ministarstva (vanjskih poslova, za ljudska prava i izbjeglice te odbrane) u 2011. nisu utvrdila nijedan zakon, dok je Ministarstvo pravde BiH utvrdilo najviše zakona, njih osam, a samo jedan prošao parlamentarnu proceduru.

Govoreći o sporosti formiranja novog Vijeća ministara nakon izbora u 2010., koje je trajalo oko 16 mjeseci, glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov precizira da je novi saziv počeo raditi kršeći zakon o ravnopravnosti, jer u tom sazivu „nema mjesta ni za jednu ženu, da ne govorimo o drugim kršenjima zakona“.

Na kraju su podsjetili da je stopa nezaposlenosti u BiH 43,6 posto, a jedino su od zemalja regije iza BiH Makedonija i Kosovo, te naglašavaju da je vrijednost potrošačke korpe porasla za 160, a prosječna plaća za 11 KM.