Dan nezavisnosti
622

Državni vrh i visoke zvanice na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Svečana akademija u Narodnom pozorištu (Foto: Marko Jovančić)
U Narodnom pozorištu Sarajevo održava je večeras Svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Fondacije Alije Izetbegović i pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Najviše zvanice iz državnog vrha, vjerskog i akademskog života te predstavnici diplomatskog kora u BiH prisustvovali su akademiji.

U oficijelnom dijelu programa Svečane akademije obratili su se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, potom Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine te Faris Nanić, član Upravnog odbora Fondacije Alija Izetbegović, koji je podsjetio da se Dan nezavisnosti treba obilježavati manifestacijama izraza sloge i saglasnosti svih građana o vrijednostima ugrađenim u državne temelje, pa time jačati osjećaj pripadnosti državi, odnosno osjećaj dijeljenja zajedničke sudbine i odgovornosti za nju.

Akademik Mirko Pejanović istakao je da Srpska demokratska stranka, tada u liderstvu Radovana Karadžića, nije uvažala dotadašnji historijski razvoj državnosti Bosne i Hercegovine.

"Ova stranka je Bosnu i Hercegovinu smatrala administrativnom tvorevinom koja niukom obliku ne može biti suverena država izvan Jugoslavije. Radi se o tome da je Srpska demokratska stranka provodila Miloševićev plan stvaranja Velike Srbije", rekao je Pejanović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je građane da se okrenu jedni drugima. "Ne pokušavajmo više tražiti razumijevanje od onih koji ovu državu ne vole. Ne tražimo zajednički jezik sa onima koji bi da nas razdvajaju, koji bi da jedan čovjek vrijedi više od drugoga. Već da se okrenemo dijalogu između nas koji vjerujemo u ovu državu, volimo je, i želimo u njoj živjeti kao jednakopravni građani", kazao je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, pokrovitelj akademije, podsjetio je na opstrukcije koje usporavaju Bosnu i Hercegovinu na putu reformi.

"Pokušaji osporavanja suvereniteta i nepoštivanja Ustava, zakona i institucija Bosne i Hercegovine neodgovorno gase sve učinjene napore da se Bosna i Hercegovina okrene socijalnim pitanjima i napretku. Tu posebno treba istaći sve učestalije i agresivnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca te njihovo sramno nagrađivanje od strane legalnih državnih institucija u entitetu Republika Srpska, na očigled domaće i međunarodne javnosti", istakao je Džaferović te pozvao na hitno djelovanje. "Sa ovog mjesta, i u ovom posebnom danu, pozivam na hitno donošenje zakona koji bi to trajno zaustavio", kazao je Džaferović.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su Gudački orkestar Sarajevske filhramonije pod dirigentskom rukovođenjem maestre Samre Gulamović, solisti Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Adema Pljevljak-Krehić, sopran i Ivan Šarić, bas, te prvak i prvakinja Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Izudin Bajrović i Mediha Musliović.

Građane Bosne i Hercegovine kroz program Svečane akademije iz Narodnog pozorišta u Sarajevu vodila je Maja Miralem.

Organizaciju programa Svečane akademije potpisuje Amel Suljović, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je uz prisustvo ograničenog broja zvanica u skladu sa mjerama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine.