Sarajevo
47

Državni službenici protestuju već sedmi put, traže kolektivni ugovor i veće osnovice plata

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH organizovao je danas, sedmi po redu, protest u Sarajevu.

Protest je organizovan na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred državnih institucija.

Kako je rekao Salih Karčić, predsjednik Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH, ovo je sedmi protest koji organizuju, a ima iste ciljeve kao i prethodnih šest.

"Tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora. Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa državnim uposlenicima. Zatim, osnovica za obračunavanje plata je 535 KM a donijeta je 2009. godine. Tada je potrošačka korpa bila 1400KM, a u mjesecu augustu ona je iznosila 2.900 KM. Možete onda zamisliti kako živimo sa našim platama", poručio je Karčić na današnjem protestu.

Salih Karčić, predsjednik Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Salih Karčić, predsjednik Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Iz sindikata su podsjetili da su se obraćali Predsjedništvu, Vijeću ministara, predsjednicima vladajućih stranaka, međunarodnoj zajednici, OHR-u i svim ambasadama ali su se svi oglušili o zahtjeve, te čak nisu ni odgovorili.