Obećali riješiti probleme
488

Državni parlamentarci posjetili Foču: BiH će ostati multietnička

E. A.
Državni parlamentarci posjetili Foču (Foto: Klix.ba)
Državni parlamentarci posjetili Foču (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Denis Zvizdić i poslanici Zastupničkog doma Parlamenta BiH Saša Magazinovići i Predrag Kojović te delegat u Domu naroda Denis Bećirović tokom posjete Foči razgovarali su o brojnim aktuelnim pitanjima koja muče povratnike.

Teme razgovora bila su posljednja dešavanja vezana za obilježavanje neustavnog dana entiteta RS, kao i zapošljavanje Bošnjaka u entitetskim institucijama.

Posjete parlamentaraca danas su zabilježene i u drugim sredinama u kojima je nedavno bilo uznemiravanje i ugrožavanje sigurnosti povratnika. U Foči su se susreli s predstavnicima bošnjačke zajednice u kompleksu Aladža džamije.

"Nama je jako važno da osiguramo mir i sigurnost na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, jer mir i sigurnost će nam omogućiti dalji ekonomski razvoj, ekonomski napredak, integracioni procesi, procese pomirenja i saradnje koji će činiti Bosnu i Hercegovinu jednom normalnom i prosperitetnom državom. Neprihvatljivo je i nedopustivo da neko svoje nagone koji znače mržnju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi ispoljava na vjerskim objektima ili na ljudima koji ne pripadaju njegovoj vjerskoj ili etničkoj grupi. To nije istinski kod Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je jedno multietničko tkivo koje će ostati takvo i svi se protivimo onom što se u ovom trenutku dešava, procesima koji znače rušenje ustavnopravnog poretka, razbijanja tkiva Bosne i Hercegovine i određene secesionističke namjere koje izražava Milorad Dodik", poručio je Zvizdić.

Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u SO Foča istakao je ovom prilikom da su povratnici u Foči uznemireni zbog niza stvari koje su se dešavale, od pucanja po Aladža džamiji, iscrtavanja murala osuđenim ratnim zločincima do posljednjeg obilježavanja neustavnog dana RS-a u ovoj općini.

Sporna je i gradnja hidroenergetskih postrojenja na rijekama Drina i Bistrica, jer postoji opravdana sumnja da se na tim lokacijama nalaze masovne grobnice. Istaknuti su i zahtjevi da se obustave radovi dok se ne ispita teren, a parlamentarci su obećali pokrenuti inicijativu prema tužilaštvu i drugim nadležnim institucijama.

Porazni su i podaci o upošljavanje Bošnjaka u institucijama lokalne vlasti, javnim ustanovama i preduzećima gdje ukupno radi oko deset Bošnjaka.

"Kada je u pitanju zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, to je već poznat problem. Riječ je o jednoj vrsti, u nekim sredinama, ciljane diskriminacije nad Bošnjacima i Hrvatima. Ono što je po Ustavu i zakonu jeste proporcionalna zastupljenost u državnim organima, policiji. Nažalost, u većini općina RS-a to nije slučaj. U Foči u državnoj službi rade samo dva Bošnjaka, a u policiji tri, za razliku od drugih općina u FBIH gdje su takvi odnosi uravnoteženi. Pokrenut ćemo pitanja da se poštuju Ustav i zakoni", kazao je Zvizdić.

Navedeni su i primjeri blokade implementacije projekata elektrifikacije povratničkih sela.

"Ima primjera da realizacija takvih projekata traje po nekoliko godina nakon što se odobre novčana sredstva, kao što je slučaj u mjesnoj zajednici Jeleč gdje su napravljene tri hidrocentrale, a kilometar u krugu tih centrala povratnici više od 10 godina žive bez struje", ukazao je Spahić.

Tokom susreta bilo je govora o zahtjevu za izgradnju centralnog spomen-obilježja ubijenim fočanskim Bošnjacima te o pokretanju inicijative da se minimalno jedan posto iz budžeta Kantona Sarajevo usmjeri prema istočnoj Bosni.