Zakazana sjednica
5

Državni parlament bira sastave komisija, zajednička tijela na čekanju do popune Doma naroda

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na drugoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine državni parlamentarci izabrati će nove sazive stalnih komisija Zastupničkog doma PSBiH.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto zakazala je sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti za 17. januar 2019. godine.

Na dnevnom redu nalaze se dvije tačke i to usvajanje zapisnika s konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma PSBiH i izbor članova stalnih komisija Zastupničkog doma PSBiH.

Riječ je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za vanjske poslove, Komisiji za vanjsku trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Državni parlamentarci ranije su izabrali novi saziv Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, u kojoj većinu članova imaju stranke koje ne namjeravaju biti dio parlamentarne većine.

Takav saziv rezultirao je time da na konstituirajućoj sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH SDA, HDZ i SNSD nisu imali dovoljno ruku da izaberu rukovodstvo, odnosno predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg ove komisije. Sjednica je na kraju odgođena i još uvijek nije poznato kada će biti ponovo zakazana.

Pored stalnih komisija Zastupničkog doma PSBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH postoje i zajednička radna tijela koja čine zastupnici i delegati iz Zastupničkog doma PSBiH i Doma naroda PSBiH.

Riječ je o šest komisija koje ne mogu biti konstituisane sve dok se ne imenuje novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i to Zajednička komisija za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, Zajednička komisija za evropske integracije, Zajednička komisija za administrativne poslove i Zajednička komisija za ljudska prava.

Zajednička radna tijela već duže vrijeme ne održavaju sjednice. Komisija za odbranu i sigurnost posljednju sjednicu je održala početkom jula 2018. godine, Komisija za nadzor nad OSA-om posljednji put se sastala početkom jula 2017. godine, Komisija za ekonomske reforme i razvoj posljednju sjednicu je održala krajem februara 2018. godine, Komisija za evropske integracije zasjedala je krajem jula 2018. godine, a Komisija za ljudska prava posljednji put se sastala početkom septembra 2018. godine.

Samo je Zajednička komisija za administrativne poslove, a koja je zadužena za rješavanje statusnih pitanja i materijalnih položaja zastupnika i delegata, učestalo zasjedala. Posljednja sjednica ove komisije održana je početkom decembra 2018. godine.